1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Navike koje crpe energiju:...

Navike koje crpe energiju: Ovih 5 stvari ne smete da radite

30. април 2024.

| Snežana Vranić
Izbegavajte ih po svaku cenu...

Neke od uobičajenih aktivnosti koje radimo svaki dan nas mogu umoriti. Navike koje crpe energiju će nas ostaviti bezvoljne.

Svaka osoba ima nešto što je pokreće i što joj predstavlja motivaciju. Što više energije ima, čovek je uspešniji. Međutim, suprotno od motivacije, postoje stvari koje kao da nam uzimaju energiju.

Navike koje crpe energiju i čine vas umornim

Ukoliko ste stalno gladni i ako puno jedete, a osećate konstantnu potrebu da legnete i da se odmorite verovatno vam fali energije. Stalno ste nervozni i čak i najmanja stvar može da vas naljuti i imate konstantnu potrebu da budete sami. Verovatno patite od nedostatka energije.

Loša ishrana

Hrana i san su ključni faktori da vam daju snagu i oni će vas održati mladim i zdravim. Međutim, navika da jedete hranu koja vas u stvari uspavljuje može da budete problem. Tu spadaju beli hleb, pirinač, testenine, niskokalorične namirnice, pohovana i pržena hrana.

Nedovoljan san

Svako od nas ima biološki sat zahvaljujući kome možete povećati svoju efikasnost ili je smanjiti. Naučno je dokazano da su najvažniji sati kada se telo oporavlja period od 22:00 do 02:00. U ovom trenutku, ljudsko telo prirodno proizvodi melatonin, hormon odgovoran za stabilizaciju unutrašnjeg sata zahvaljući kom telo zna kada treba da ide u krevet, a kada da se probudi. Ako odete u krevet nakon 02:00 ujutro, melatonin se ne proizvodi i kao rezultat telo se ne oporavlja. Takav san uništava vaše zdravlje, oduzimajući vam energiju.

Osuđujete i sebe i druge

Osuđivanje, kome god da je upućeno, troši energiju. Često i žene i muškarci imaju veoma nisko samopoštovanje i potpuni nedostatak sopstvene vrednosti. Oni konstantno osuđuju sebe zbog toga što nisu postigli uspeh u karijeri, poslu, odnosima i drugim oblastima života. U ovom slučaju ljudi troše energiju razmišljajući o tome šta je trebalo da urade drugačije. Ovo je bespotrebno ulaganje energije u prošlost koja vas iscrpljuje i ne donosi ništa korisno.

Navike koje crpe energiju: Laži

Laganje možda deluje kao olakšica prilikom izbegavanje sukoba. Međutim, laganjem zapravo zavaravate sebe. Blokirate sve i svoje telo stvarajući ograničenja i uverenja, a kao rezultat, nivo energije opada i niste u mogućnosti da ostvarite sve mogućnosti u životu. Osim toga, često ljud itroše preveliku energiju da bi dobro osmislili laž.

Etiketiranje ljudi

Ova loša navika takođe troši energiju. Ovo naročito važi ako etiketiranje ima negativnu konotaciju. Prosto razmišljanje o tome ko je kakav vam u velikoj meri troši energiju. Svaki put kada poželite da radite ovo iznova, razmislite o tome da usmerite svoju energiju na nešto drugo. Svi se razvijamo i učimo na svojim greškama, pa nema potrebe da komentarišete i vodite tuđu brigu.

Da biste oporavili energiju preporučljivo je šetanje, ali i i preuzimanje odgovornosti za sebe i svoj život: pokažite komunikaciju i izgradite dugoročne odnose sa ljudima što će vam sigurno doneti dobru energiju.

Izvor slike: fizkes/GettyImagesPlus