Onlajn upoznavanje: Da li nauka može da spoji srodne duše?

20. јануар 2023.

| Snežana Vranić
Da li zaista aplikacije i sajtovi za upoznavanje mogu da nam pruže ono što želimo i spoje nas sa našom srodnom dušom?

Svedoci smo vremena kada je onlajn upoznavanje prihvaćeno i mnogo ljudi koristi dejting aplikacije. Međutim, da li zaista aplikacije i sajtovi za upoznavanje mogu da nam pruže ono što želimo i spoje nas sa našom srodnom dušom?

 

Onlajn upoznavanje je plod nauke

 

Direktorka sajta za upoznavanje Match.com i antropološkinja Helen Fisher (Helen Fišer) je otkrila da načini na koje biramo partnera uopšte nisu komplikovani koliko mislimo.  Ljubav je samo „koktel“ hormona, a tu spada i seksualni nagon – oblast koja je veoma dobro proučena. Postoji niz alata i algoritama koji se koriste u svrhu razotkrivanja kako biramo partnera.

onlajn upoznavanje

Kako se upoznajemo u virtuelnom svetu?

 

Upoznavanje u virtuelnom svetu može biti neverovatno lako ili zastrašujuće teško. Navikli smo da uspostavljamo odnose uživo, a onlajn upoznavanje preoblikuje naše društvene veštine. Jedna velika mana ovakvog tipa upoznavanja jeste što nikada ne možemo biti 100% sigurni šta je istina. Isto tako, mi imamo tu slobodu da se prikažemo onako kakvi želimo da budemo, a ne kakvi zaista jesmo. Ove aplikacije i sajtovi na pružaju beskrajno mnogo mogućnosti. Naš odabir tada počinje sistemom eliminacije na osnovu izgleda ili nečijih nabrojanih interesovanja. Samim tim donosimo brže i površnije odluke.

onlajn upoznavanje

Hormoni u funkciji određivanja karaktera

 

Antropološkinja je i autorka nekoliko knjiga na temu ljubavi i šta je ljubav ustvari gledano sa naučne i biološke strane. U svojim istraživanjima, ona je došla do kategorija koje su činile osnove njenog prvog sajta Chemistry.com. Kategorije se tiču osobine ličnosti na osnovu dominatnog hormona. Kategorije su bile podeljene na sledeći način: „arhitekte“ (logičari) imaju visok nivo serotonina, „otkrivači“ imaju mnogo dopamina, „pregovarači“ imaju visok nivo estrogena, dok „liderima“ dominira testosteron . Prilikom ulaska na ovaj sajt, korisnici su popunjavali određene formulare na osnovu kojih su bili razvrstani na primarne i sekundarne profile ličnosti.

 

tipovi ličnosti

 

Testovi ličnosti koji nas opisuju

 

Postoje i drugi načini predviđanja kompatibilnosti partnera. Na primer postoje obrasci da određeni tipovi ličnosti privlače druge određene tipove ličnosti. Ili da parovi koji dolaze iz istog socio-ekonomskih statusa imaju više šansi za uspeh. Ovakvi ili slični psihološki testovi ličnosti podloga su za mnoge sajtove za upoznavanje.

onlajn upoznavanje

Iza sajtova i aplikacija za upoznavanje svakako postoje naučne metode. U određenom broju slučajeva, to zaista pomogne da pronađemo partnera. Međutim, ne mora nužno biti tako. Sve zavisi i od toga da li ćemo se osloboditi prerasuda i generalizacija prilikom ovog upoznavanja. Takođe, zavisi i da li ćemo dozvoliti sebi da budemo otvoreni i iskreni prema onome kome smo dopustili da nam pošalje poruku. Ipak, ne smemo zaboraviti ljudski faktor i iskustvo koje svakako utiče na naše donošenje odluka.

Izvor vesti: www.marieclaire.hu

Izvor slike: Deagreez/GettyImagesPlus, Lacheev/GettyImagesPlus, Robby Fontanesi/GettyImagesPlus