1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Odnosi
  6. /
  7. Kriza u spavaćoj sobi:...

Kriza u spavaćoj sobi: Zašto sve ređe imamo seks?

16. јануар 2023.

| Miljana Momirović
Da li je ovo situacija i kod vas?

Seks može značajno da utiče na naš kvalitet života i stabilnost veze sa partnerom. Šta preduzeti kada ga je sve manje?

Zašto sve ređe imamo seks?

Stručnjaci su pokušali da istraže glavne razloge koji stoje iza globalnog pada libida i seksualnih aktivnosti. Posebno su se fokusirali na mlade i njihove poteškoće. Otkrili su da ti razlozi uglavnom uključuju nesigurnost i lošu sliku o svom telu, zbog čega su pod stresom više nego ranije.

Čak ni aplikacije za upoznavanje nisu mnogo pomogle – čak ni kada je neobavezni seks u pitanju. Nekoliko poruka ne znače zagarantovano upoznavanje „oči u oči“, a kamoli seks.

zašto sve manje imamo seks

S druge strane, neka istraživanja nalaze problem u našoj preopterećenosti obavezama zbog kojih nemamo energije da intimnost sa partnerom stavimo na prvo mesto. Sve u svemu, jasno je da povećani stres ima izuzetno negativan uticaj na naš seksualni život.

Da li muškarci češće imaju seks od žena?

Očekivano bi bilo da savremeni muškarci imaju mnogo više prilika za seks. Nikada nije bilo lakše brzo se upoznati i stupiti u vezu. Ipak, i muškarci i žene imaju mnogo manje seksa nego pre 30 godina. U nekim delovima sveta (posebno u Japanu) to čak postaje zabrinjavajuće jer se treba plašiti demografskih posledica.

Prema istraživanju, čak 47% oženjenih muškaraca je izjavilo da nisu imali seks sa partnerkom više od mesec dana. Takođe, 43% populacije između 18 i 34 godine još uvek nisu stupili u seksualne odnose.

zašto sve manje imamo seks

A šta je sa samcima?

Poznato je da samci prolaze čak i znatno lošije finansijski od parova koji dele troškove domaćinstva. Uz sve to, u svakodnevnici je postalo čak i upoznavanje skupo. Moramo da plaćamo večere, piće, karte za bioskop – i to iznova i iznova, sve dok ne nađemo idealnog partnera.

Koliko seks utiče na stabilnost veze?

Nedavno je sprovedeno istraživanje koje je došlo do zaključka – čak 70% parova je zabrinuto za stabilnost njihove veze zbog nedostatka seksa. Finansijski problemi samo produbljuju „seksualnu recesiju“ i pogoršavaju atomsferu kod kuće.

Zamena prioriteta

Prioritet većine domaćinstava u ovom trenutku je plaćanje visokih troškova i kako se nositi sa skokom cena hrane. Pored toga, ekonomska kriza ne samo da izaziva dodatan stres već nam i dodatno oduzima vreme. Mnogi su morali da pronađu dodatan posao, što znači još manje vremena i energije za svoj seksualni život. Kontradiktorno je što bi u kriznim situacijama kada smo preopterećeni stresom – intimnost i seks bi mogli da nam ih olakšaju.

U današnje vreme, seks se nalazi gotovo pri kraju liste naših prioriteta, a ne shvatamo da lišavamo sebe jednog od najlepših zadovoljstava. Seks smo počeli da posmatramo kao zadatak koji treba da se uradi, u moru onih koje već imamo tokom dana.

Koliko seksa je „dovoljno“?

Dva ili tri puta nedeljno? Učestalost danas ni nije najozbiljniji problem. Najveća briga je odvajanje od sopstvene seksualnosti i intimnosti, činjenica da smo seks jednostavno izgurali iz svog života kao nešto što je manje važno.

zašto sve manje imamo seks

Možda je vreme da preispitamo svoje prioritete i da se okrenemo jedni drugima, umesto da ležimo u krevetu okrenuti leđima.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Jelena Danilovic/GettyImagesPlus, oatawa/GettyImagesPlus, gorodenkoff/GettyImagesPlus