1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Odnosi
  6. /
  7. Kako preboleti raskid? 10...

Kako preboleti raskid? 10 saveta psihologa koji vam mogu pomoći

27. јануар 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Na pitanje kako preboleti raskid nema univerzalnog odgovora – ali koraci u nastavku mogu vam olakšati ceo proces.

Na pitanje kako preboleti raskid nema univerzalnog odgovora – ali koraci u nastavku mogu vam olakšati ceo proces.

Raskid svima teško pada, naročito kada prekidamo dugogodišnje odnose. Kako bi nam ceo proces preboljevanja bio što je moguće brži i bezbolniji, poslušajte savete stručnjaka u nastavku.

Kako preboleti raskid?

Prekinite sve kontakte!

Postoje parovi koji mogu ostati prijatelji nakon raskida, ali obično je potrebno neko vreme da se to dogodi. Najvažniji prvi korak je da pustite svog bivšeg. Ne tražite ga, ne zovite ga, ne kontaktirajte ga. Svaki telefonski poziv ili poruka samo iznova otvaraju vašu ranu, što zaista može usporiti proces proboljevanja.

Prihvatite emocije

Mnoge faze se mogu pojaviti nakon raskida veze. Sasvim je normalno da prolazite kroz faze poricanja, ljutnje, dvoumljenja, depresije i konačno prihvatanja. Ove faze se mogu pojaviti u brzom nizu ili naizmenično, važno je da sebi date prostor da obradite svoja osećanja.

Prihvatite podršku drugih!

Raskidi su uvek bolni, i ne treba da se stidite ovog bola. Ne morate da se ponašate kao da je sve u redu. Slobodno plačite svojim prijateljima i članovima porodice i prihvatite njihovu podršku.

Čuvajte se!

U početku bi moglo izgledati kao dobra ideja da se sklupčate na kauču u pidžami sa velikom kutijom sladoleda i ne ostavljate je danima… Ali biće vam mnogo bolje ako se brinete o sebi malo! U redu, dan-dva oplakivanja će se ipak uklopiti, ali nakon toga ćete početi da se sabirate. Ovo će takođe dobro uticati na vaše mentalno zdravlje, jer ćete takođe poslati poruku svojoj podsvesti da ste sami po sebi vredna osoba.

Kako preboleti raskid/ Zaokupite se nečim

korisnim!

Tokom žalosti potražite zdravu aktivnost kojom ponekad možete skrenuti misli. Počnite da čitate, slikate, bavite se sportom ili jednostavno pospremate svoj orman. Sve ovo će vam pomoći da pređete preko toga.

Preuredite stan!

Gde god da pogledate, sve vas podseća na bivšeg dečka? Vreme je da se to promeni! Preuredite svoj dom malo, rešite se stvari koje vas podsećaju na njega i nabavite nove stvari koje vam mogu pomoći da počnete iznova.

Pomoć iz literature

Knjige za samopomoć takođe mogu mnogo pomoći. Odvojite malo vremena da upoznate sebe i pročitajte neke knjige o vezama i raskidima da biste bolje razumeli šta vam nije uspelo.

Budite malo same

Nije nužno dobra ideja uskočiti odmah u drugu vezu. Provedite neko vreme sami da biste se podsetili da možete da funkcionišete bez dečka. Radije biste bili srećni sami u nesrećnoj vezi.

 

Kako preboleti raskid- Obratite se specijalisti!

Ako smatrate da to ne možete sami da prevaziđete, slobodno zatražite pomoć od stručnjaka. Uopšte ne morate da se stidite ako se odlučite za terapiju.

Pustite

Prestanite da gledate njegov Instagram profil, da budete nostalgični gledajući stare forografije i prestanite da pitate svoje zajedničke prijatelje o njemu. Vreme je da ga pustimo zauvek. Neki ljudi nastavljaju da se viđaju sa svojim bivšim nakon raskida u potrazi za nekom vrstom zatvaranja, iako to zaista nema smisla. Ovo zatvaranje mora doći iznutra ako prođete kroz svaku fazu tuge na zdrav način.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Prostock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images