1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Karijera
  6. /
  7. Da li ste žrtva...

Da li ste žrtva psihološke manipulacije na poslu?

27. мај 2024.

| Snežana Vranić
"Gaslajting" je čest oblika manipulacije i u poslovnom okruženju...

Psihološka manipulacija na poslu je veoma čest, a da radnici nisu toga ni svesni. Važno je da znate kako da prepoznate da li neko manipuliše vama.

Manipulacija se smatra stvarnom pretnjom po mentalno zdravlje,a  postoje razni vidovi psihološke manipulacije koje možete prepoznati. Gaslajting je vid manipulacije koji se često koristi u romantičnoj atsmoferi, ali se može pojaviti i u poslovnom okruženju.

Psihološka manipulacija na poslu: Kako prepoznati gaslajting?

Postoji nekoliko znakova koji se tiču gaslajtinga. U pitanju je psihološka manipulacija kojom jedna osoba tera drugu da sumnja u svoje pamćenje, mentalno zdravlje ili samu stvarnost, sa ciljem da se uvek svaljuje krivica na žrtvu manipulacije. Ovakvo ponašanje može kod žrtve dovesti do sumnje, anksioznosti čak i depresije. Međutim, kako da prepoznate ovo ponašanje?

Minimiziranje vaših briga i iskretanje stvarnosti

„Ljudi koji čine gaslajting na radnom mestu su često na odgovornim pozicijama“, istakao je psiholog Mark Travers. Često se dešava da zaposleni želi da prijavi uznemiravanje ili diskriminaciju koju doživljava, ali da se njihova zabrinutost odbaci kao „izmišljena“.

Studija koja je objavljena 2023. godine u časopisu Frontiers In Psychology pokazala je da ova vrsta uključuje dva nasilna ponašanja koja štete mentalnom zdravlju zaposlenih.

Prvi je „banalizacija“ što je sklonost ka preteranom pojednostavljivanju situacija ili zauzimanje skeptičnog stava prema ozbiljnosti iznetih činjenica. To može uključivati i promenu teme kako bi okrivili vas, kao i umanjivanje vaših briga ili predstavljanje lažne slike stvari. Ovo je opasno po zaposlene koji mogu sumnjati u sopstvenu percepciju i osećanja i videti da im je samopoštovanje narušeno tokom vremena.

Psihološka manipulacija na poslu: Nadređeni koji igra toplo-hladno

Još jedan način da uočite gaslajting na poslu je jednostavna činjenica da se osećate loše zbog sebe. Ciljana osoba tada oseća bol, patnju i prolazi kroz muku. Ovo uključuje trenutke kada poslodavac čini da se osećate samokritičnim, zavisnim od njih, emocionalno vas iscrpljuje ili su veoma ljubazni, pre nego što iznenada postanu neprijateljski raspoloženi.

U ovim situacijama, zaposleni lako posumnjaju u svoju ličnu vrednost i rasuđivanju što ih dovodi u situaciju značajne nevolje.

Naravno, ako ste suočeni s ovim ponašanjem, postaje jasno da vaše radno mesto nije psihološki zdravo okruženje. Od poslodavaca se očekuje da slušaju i daju konstruktivne povratne informacije sa poštovanjem, foksuirajući se na napredak, a ne na kritiku.

Važno je da prepoznate znake ove psihološke manipulacije kako biste se sklonili iz ove situacije. Ovo bi vam takođe omogućilo da zatražite podršku od pouzdanih kolega, pouzdanih nadređenih ili čak psihologa na poslu.

Izvor slike: Nattakorn Maneerat/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate