1. Home
 2. /
 3. Lifestyle
 4. /
 5. Report
 6. /
 7. Kako napisati motivaciono pismo:...

Kako napisati motivaciono pismo: Saveti menadžera za zapošljavanje

23. мај 2024.

| Snežana Vranić
Predstavite se na pravi način...

Kada god konkurišete na posao, često uz biografiju i CV traže i propratno ili motivaciono pismo. Međutim, kako napisati motivaciono pismo, a da ono istakne sve vaše kvalitete?

Motivaciona pisma su često muka svih onih koji su u potrazi za poslom. Prilikom prilaganja ovog pisma, od vas se očekuje da se predstavite na najbolji način. Međutim, nije svejedno na koji način ćete to uraditi. Veoma je važno na koji način napišete pismo. Menadžeri za zapošljavanje su istakli na šta obraćaju pažnju tokom odabira kandidata.

Kako napisati motivaciono pismo: Zašto je ono važno?

Sarah Keach Baucom (Sara Kiš Baukom), osnivačica Girl Tribe Co.i Girl Tribe Pop Up je objasnila zašto je motivaciono pismo važno: „Ako nema motivacionog pisma, nemam pojma zašto bi neko želeo da radi sa nama! Ponekad propratna pisma govore više nego biografija. Naročito ako je kandidat mlađi ili menja karijeru, neophodno je da znamo gde se nalaze i kako mogu da doprinesu.“

Koje su tri glavne stvari koje menadžeri za zapošljavanje traže u motivacionom pismu?

Sarah Doodi (Sara Dudi), strateg karijere i osnivač Career Strategy Lab™ istakla je da vaše propratno pismo treba da pokaže menadžerima za zapošljavanje zašto ste odličan kandidat i da ih zaintrigirate da nauče više tako da provedu više od šest sekundi sa vašom biografijom.  Tri najveće stvari koje menadžeri za zapošljavanje su sledeće:

 • Prilagođavanje
  Ne šaljite isto motivaciono pismo za svaki posao na koji se prijavljujete. Čitanje motivacionog pisma koje nije prilagođeno i zvuči kao da je moglo da se koristi za bilo koji posao. Razmislite kada dobijete generičke poruke koliko je to nešto što ne želite da čitate. Prilagodite pismo za ulogu koju želite u poslu. To će pokazati da ste odvojili vreme da istražite više o tom poslu.
 • Čvrst stav
  U prve dve rečenice obrazložite zašto ste baš vi dobri za taj posao. Objasnite svoje prethodno iskustvo i stručnosti i veštine koje vas čine idealnim kandidatom. Učinite to sa samopouzdanjem i istaknite vaše kvalitete.
 • Dokazi i primeri
  Uključite jedan do dva primera projekata na kojima ste radili i ishod ili uticaj koji ste imali. Ovo bi trebalo da potkrepi ono što ste rekli da možete da uradite u svojoj rečenici. Ako ste napisali solidnu biografiju, trebalo bi da iskoristite te tačke ponovo i da deo tog sadržaja iskoristite ovde.

Amy Feind Reeves (Ejmi Fejns Rivs) je osnivačica i izvršna direktora JobCoachAmy koja ima ogromno iskustvo na ovoj poziciji (25+). Ona je rekla sledeće: „Vaše motivaciono pismo mora da da istakne tri stvari: da razumete šta je posao, da možete da obavite posao tako što ćete povezati skupove veština istaknutim u vašoj biografiji sa zadacima koje ćete morati da radite i da želite posao. Nemojte zanemariti ovo poslednje.“

Kako napisati motivaciono pismo: Struktura i dužina

Motivaciono pismo ne bi trebalo da ima više od jedne stranice. Ono treba da ima tri odeljka:  uvod koji izražava vaše kvalitete, potom dokaze i primere, kao i poziv na akciju koji treba da zainteresuje menadžere da vas pozovu. Vaše motivaciono pismo ima samo nekoliko sekundi da ostaci utisak, pa se fokusirajte na najimpresivnije elemente vaše pozadine. Dakle, u uvodnom delu navedite kako ćete doprineti firmi i zašto to želite. U zaključku se fokusirajte na kompaniju i recite zašto želite da radite za njih.

Cilj motivacionog pisma jeste da obavesti menadžera za zapošljavanje zašto ste vi prava osoba za taj posao.  Razmislite o njemu kao o trejleru za film. Ono treba da vas zainteresuje da pogledate film (vašu biografiju). Možete da dodate menadžere na LinkedIn ili da prosto se predstavite na način na koji znate da to drugi neće uraditi. Ako je motivaciono pismo predugačko, ono najverovatnije neće biti pročitano. Dakle, kako napisati motivaciono pismo? U kratkim crtama predstavite vašu najbolju stranu i povežite je sa poslom za koji konkurišete.

Izvor slike: nortonrsx/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate