1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Karijera
  6. /
  7. Mentalno isključenje na poslu:...

Mentalno isključenje na poslu: Tehnika koja pomaže da prebrodite radni dan

26. јун 2024.

| Snežana Vranić
Ovako ćete biti i ptoduktivniji...

Mentalno isključenje na poslu vam može pomoći da se izborite sa dugim i napornim radnim danom. Naročito, ako imate dosadne i monotone zadatke.

Ako imate naporan i monoton posao ili prosto ne volite to što radite, dan može izgledati duže, a zadaci dosadniji.  Pojam rada je doveden u pitanje poslednjih godina. Za mnoge se više ne vidi kao stub oko kog se vrte drugi aspekti života i više se ne smatra sredstvom za lični razvoj.

Mentalno isključenje na poslu će vam pomoći da se izborite sa poslom

Prema studiji koju je Forreste sproveo za Indeed 2023. godine, „dok 48% ispitanika navodi da su njihova očekivanja, povezana sa srećom na poslu, porasla u odnosu na prethodnu godinu, samo 27% zaposlenih kaže da su ispunjeni na poslu“. Dori Klark (Dorie Clark) je stručnjakinja za strategiju i objasnila je zašto je ovo mentalno isključivanje važno, čak i na nekoliko minuta tokom radnog dana.

Zamislite ono što vas opušta

Ukoliko ne volite svoj posao ili vam on teško pada, važno je da radite nešto svaki dan da biste ublažili osećaj da ste zaglavljeni u zadatku bez kraja. Stoga je „narativni transport“ veoma efikasan. Svako ima svoje preferencije: knjige, podkast, serija…Cilj nije da principijelno napravite pauzu, već da se u potpunosti prepustite mentalnoj pauzi tokom dana ne razmišljajući ni najmanje o poslu. Tako ćete se opušteni vratiti svojim misijama uz stimulisanje kreativnosti i mašte.

Pronađite novu profesionalnu perspektivu za mentalno isključenje na poslu

Drugo rešenje koje se predlaže jeste da iskoristite svoje vreme – tokom ručka ili posle posla – da razvijete svoje veštine. Dakle, ako pohađate neki kurs uporedo sa svojim trenutnim poslom, iskoristite trajanje pauze za ručak da zakažete sesiju kursa kako biste razvili svoje veštine.

„Na ovaj način će vam biit lakše da prepoznate trenutni posao kao privremenu situaciju koju ćete uskoro prerasti“, objasnila je Klark.

Ova tehnika pomaže da stvari stavite u drugačiju perspektivu dok imate osećaj napretka da biste se možda pozicionirali za bolji razvoj karijere. Ovo će veoma pozitivno uticati i na vaše samopouzdanje.

Izvor slike: YakobchukOlena/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate