Nebeski ukus: Knedle od rikote sa šparglom
03. maj 2023.
| Hana DunđerovIako im je cena još uvek prilično visoka, jedna je dobra vest: sezona špargle je dosšla! Od ovog zdravog povrća posebnog ukusa mogu se pripremiti veoma raznovrsna jela. Naravno, ako ste novi u ovom svetu, uvek vam je na raspolaganju kombinacija koja se smatra klasikom: špargla plus limun i rikota, kao i parmezan. U donjem receptu, s jedne strane, napravljena je lagana, penasta knedla od rikote sa citrusnim sosom i hrskavim komadićima špargle, Krajnji rezultat je složeno, ukusno jelo od testenine.
Knedle od rikote sa šparglom
Sastojci:
Za knedle od rikote:
- 2 šolje punomasne rikote
- 1 šolja fino rendanog Grana Padano
- 1 veliko jaje
- 1 žumance
- 2 kašičice soli
- 1/4 šolje višenamenskog brašna (malo više ako je potrebno)
Za špargle
- 200 grama zelene špargle, iseckane
- 2 šolje bujona
- 3 kašike putera
- 2 kašike mladog luka isečenog na kolutove
- 2 kašičice svežeg limunovog soka
- so i biber
- malo maslinovog ulja
Knedle od rikote sa šparglom – recept
Dobro ocedite rikotu. Rikotu, narendani parmezan, celo jaje i žumance izmešajte u homogenu masu. Dodajte brašno dok ne dobijete testo pogodno za oblikovanje!
Knedle napravljene od testa stavite na pobrašnjavljenu podlogu. Skuvajte ih u ključaloj vodi, pazeći da u šerpi ne bude previše knedli odjednom. (Kuvane su kada se podignu na vrh vode, potrebno im je oko 3-4 minuta)
U međuvremenu skuvajte špargle u posoljenoj vrućoj vodi 2-3 minuta, a zatim povrće ubacite u činiju punu leda!
Pustite da bujon provri, a zatim smanjite vatru na srednju. Dodajte puter, pa dodajte kuvane knedle, i ostavite da se sos malo zgusne!
Na kraju umešajte špargle i mladi luk, pa dodajte svež sok od limuna. Začinite solju i biberom po ukusu, pre serviranja pokapajte maslinovim uljem.
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: EzumeImages/iStock/GettyImagesPlus