1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Krem od špargle: Ukusna...

Krem od špargle: Ukusna alternativa klasičnom pire krompiru!

13. фебруар 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Krem od špargle je takođe savršen za serviranje kao dodatak za razna druga jela, sa sastojcima koje je lako pronaći.

Krema od špargle  je ukusna alternativa klasičnom pire krompiru : to je ukusno i izuzetno raznovrsno jelo u kome se može uživati kao prilog ili kao glavno jelo. U pitanju je jednostavan, brz i jeftin recept za pripremu.

Krem od špargle- recept

4 PORCIJE
VREME KUVANjA:
45 MIN
UKUPNO VREME:
45 MIN

Sastojci

1 kg sveže špargle
1 manji crni luk
1 čena belog luka
30 g maslaca
2 kašike brašna
500 mL mleka
so i biber po ukusu

Priprema

  • Počinjemo tako što temeljno operemo špargle, uklanjajući drvenaste delove i filamente. Kada ih iseckate na komade ostavite ih da se natapaju u slanoj vodi najmanje 20 minuta. U međuvremenu tanko isecite crni luk, stavite ga u tiganj sa puterom na laganoj vatri, pržite ga da ne porumeni.
  • Dodajte izgnječeni beli luk i kuvajte još 5 minuta, povremeno mešajući. Kada je luk postao staklast, dodajte očišćene špargle i kuvajte na srednjoj vatri najmanje 15 minuta, dok ne omekšaju.
  • Posolite i pobiberite. Pripremite smesu od brašna i 50 ml hladnog mleka i sipajte u šeršu sa šparglama. Kuvajte još nekoliko minuta, ulijte preostalo mleko i dobro mešajte dok se sos ne zgusne. Nastavite sa kuvanjem još 10 minuta, dok se ne dobije željena konzistencija.
  • Krem od špargle je sada spreman za serviranje vruće ili na sobnoj temperaturi. Ako želite, možete koristiti i štapni mikser da biste dobili još kremastiju konzistenciju.

Krem od špargle jedno je od najjednostavnijih i najukusnijih jela koje se može pripremiti.

Ovaj recept takođe može da bude odličan način da iskoristite celu stabljiku špargle. Sa ovim delom, naizgled tvrđim i žilavijim, moguće je, zapravo, dobiti kremaste supe, kreme, ali i odlične soseve za testenine i rižoto.

Originalnija ideja bi mogla biti da se ovaj krem namaže na krutone koji se mogu zagrejati u rerni uz mocarelu.

Krem supa od špargli poput one od tikvica i graška je idealno jelo za svaku priliku koje se može poslužiti vrelo ili na sobnoj temperaturi. Ovo je i savršena opcija za večeru sa prijateljima jer je veoma raznovrsna i ponekad prefinjen.

Špargla je jedno od najukusnijih povrća na raspolaganju. Bogat spektar nutritivnih svojstava špargle , kao i njena svestranost, čine je idealnom hranom za zdravu i uravnoteženu ishranu.

Dok špargle mogu da se jedu na različite načine, dakle: kuvane, sirove, dinstane u tiganju , gratinirane, ali jedan od najpopularnijih načina da se napravi hranljiv i ukusan obrok je pravljenje kreme .Sa sitno iseckanim svežim ili smrznutim šparglama, pomešanim sa mlekom ili kajmakom, puterom ili maslinovim uljem i začinima kao što su: so, biber i muškatni oraščić dobićete preukusnu krem supu.

Postoje različite verzije recepta za kremu, ali klasični recept zahteva upotrebu svežih ili smrznutih šparoga, mleka, ili kreme ili putera ili maslinovog ulja, soli i bibera. Rendani sir, začini, začinsko bilje kao što su majčina dušica i estragon takođe se mogu dodati da bi krema dobila više ukusa.

Alternativno, da biste napravili ukusnu, ali posebnu kremu od šparoga, možete dodati i pečurke, slaninu ili škampe.

 

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: nicolesy/iStock/Getty Images Plus via Getty Images