1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Cyril Lignac ima hit...

Cyril Lignac ima hit leta: Punjene tikvice d’Espelette, ukus koji osvaja

07. јул 2025.

| Nataša Stevanović

Francuski chef Cyril Lignac, omiljeni šarmer s keceljom i vlasnik nekoliko popularnih restorana i poslastičarnica u Parizu, poznat je po receptima koji spajaju jednostavnost i sofisticiranost.

Ovog puta, chef Cyril Lignac predstavlja svoju verziju punjenih tikvica, recept koji ne zahteva kulinarski curriculum, ali svakoj letnjoj trpezi donosi ozbiljne poene.

Punjene tikvice recept s ukusom leta

Tikvice su letnja zvezda kuhinje – niskokalorične, bogate vlaknima, sa visokim sadržajem vode i antioksidansima koji čuvaju kožu i liniju. Plus, lako su prilagodljive s bilo kojim začinom, mesom ili sirom.

Tikvice igraju glavnu rolu u ovom receptu, a punjene su aromatičnim nadevom i servirane s kremastom rikotom. Da, ovo jelo i izgleda, i miriše kao leto u Provansi.

punjene tikvice, gastronomija

Sastojci

  • 4 do 6 okruglih tikvica
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 300 g mlevenog junećeg mesa
  • 200 ml paradajz sosa
  • svež bosiljak
  • prezle
  • puter
  • 150 g sveže rikote
  • maslinovo ulje
  • prstohvat Piment d’Espelette
  • rendana kora limuna, so

Zagrejte rernu 200°C. Tikvice pažljivo izdubite i blanširajte u ključaloj vodi 1-2 minuta, a zatim ih stavite u ledenu vodu jer ovo čuva teksturu i boju. Na maslinovom ulju propržite sitno seckan luk i beli luk. Dodajte mleveno meso, paradajz sos i seckani bosiljak, pa dinstajte par minuta. Umešajte malo prezli i komadić putera, da nadev dobije puniji ukus. Dobro oceđene tikvice pažljivo napunite aromatičnim nadevom, poređajte u pleh i pecite oko 30 minuta u ugrejanoj rerni, na istoj temperaturi.

Za to vreme, rikotu pomešajte s maslinovim uljem, prstohvatom soli, d’Espelette paprikom (ili blago dimljenom, slatkom tucanom) i limunovom korom. Pečene tikvice izvaditi iz pećnice, servirati na tanjir i poslužiti uz bogatu kašiku rikota krema.

Za crunchy finiš, pospite punjene tikvice rendanim parmezanom pre pečenja. I slobodno ih jedite hladne, mnogi tvrde da su takve najbolje!

Jer kad chef Lignac da recept za punjene tikvice – to je najlepši ukus leta, jelo u kom ćemo uživati, sigurno.

Izvor slike: Beliphotos, Dani Vincek/Shutterstock