
Cyril Lignac ima hit leta: Punjene tikvice d’Espelette, ukus koji osvaja
07. јул 2025.
| Nataša Stevanović
Francuski chef Cyril Lignac, omiljeni šarmer s keceljom i vlasnik nekoliko popularnih restorana i poslastičarnica u Parizu, poznat je po receptima koji spajaju jednostavnost i sofisticiranost.
View this post on Instagram
Ovog puta, chef Cyril Lignac predstavlja svoju verziju punjenih tikvica, recept koji ne zahteva kulinarski curriculum, ali svakoj letnjoj trpezi donosi ozbiljne poene.
Punjene tikvice recept s ukusom leta
Tikvice su letnja zvezda kuhinje – niskokalorične, bogate vlaknima, sa visokim sadržajem vode i antioksidansima koji čuvaju kožu i liniju. Plus, lako su prilagodljive s bilo kojim začinom, mesom ili sirom.
Tikvice igraju glavnu rolu u ovom receptu, a punjene su aromatičnim nadevom i servirane s kremastom rikotom. Da, ovo jelo i izgleda, i miriše kao leto u Provansi.
Sastojci
- 4 do 6 okruglih tikvica
- 1 crni luk
- 1 čen belog luka
- 300 g mlevenog junećeg mesa
- 200 ml paradajz sosa
- svež bosiljak
- prezle
- puter
- 150 g sveže rikote
- maslinovo ulje
- prstohvat Piment d’Espelette
- rendana kora limuna, so
Zagrejte rernu 200°C. Tikvice pažljivo izdubite i blanširajte u ključaloj vodi 1-2 minuta, a zatim ih stavite u ledenu vodu jer ovo čuva teksturu i boju. Na maslinovom ulju propržite sitno seckan luk i beli luk. Dodajte mleveno meso, paradajz sos i seckani bosiljak, pa dinstajte par minuta. Umešajte malo prezli i komadić putera, da nadev dobije puniji ukus. Dobro oceđene tikvice pažljivo napunite aromatičnim nadevom, poređajte u pleh i pecite oko 30 minuta u ugrejanoj rerni, na istoj temperaturi.
Za to vreme, rikotu pomešajte s maslinovim uljem, prstohvatom soli, d’Espelette paprikom (ili blago dimljenom, slatkom tucanom) i limunovom korom. Pečene tikvice izvaditi iz pećnice, servirati na tanjir i poslužiti uz bogatu kašiku rikota krema.
Za crunchy finiš, pospite punjene tikvice rendanim parmezanom pre pečenja. I slobodno ih jedite hladne, mnogi tvrde da su takve najbolje!
Jer kad chef Lignac da recept za punjene tikvice – to je najlepši ukus leta, jelo u kom ćemo uživati, sigurno.
Izvor slike: Beliphotos, Dani Vincek/Shutterstock
Nastavite da čitate
