1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Enterijer
  6. /
  7. Ovako to rade Francuzi:...

Ovako to rade Francuzi: Postavljanje stola sa stilom

19. фебруар 2024.

| Miljana Momirović
Francuzi su poznati po vrhunskom stilu, a ovako postavljaju sto za specijalne večere!

Ako ste ljubitelj šik francuskog stila, postavljanje stola poput Francuza učiniće vaš trpezarijski sto raskošnijim i šarmantnim, a gosti će biti zadivljeni.

Postavljanje stola: Ovako to rade Francuzi – raskošno ali sa ukusom

Stolnjak

Uvek je najbolje pokriti svoj sto stolnjakom čak i ako imate zaista lep sto. Pažljivo odaberite dizajn u zavisnosti od događaja, teme vaše večere i oblika/veličine vašeg stola. Francuzi obično preferiraju klasičan beli stolnjak koji se lako slaže sa bilo kojim ukrasima stola.

Tanjiri

Na svakoj elegantnoj francuskoj večeri uvek postoji obilje jela, a samim tim i tanjira. I pošto se svako jelo servira na posebnom tanjiru, obično već postoji nekoliko tanjira na stolu na početku obroka, kao što su tanjir za prezentaciju (ili tanjir za punjenje), tanjir za večeru i tanjir za supu ili salatu. Tanjir za hleb se postavlja na vrh viljuške (ili pribora, ako servirate više jela), uvek na levoj strani.

Postavljanje stola: Pribor za jelo

Da biste pravilno postavili svoj sto kao Francuzi, postoji nekoliko pravila kojih se treba pridržavati kada je u pitanju postavljanje pribora za jelo (les couverts na francuskom). Prvo, viljuške uvek treba da idu levo od tanjira na salveti i sa zupcima okrenutim nadole, što se naziva a la francaise. Zatim, noževi idu desno od tanjira sa reznim površinama okrenutim prematanjiru. Na kraju, kašika ide desno od noža i stavlja se licem nadole. Na više francuskih neformalnih večera, kašika za desert će se staviti iznad tanjira, dok će se na formalnijim večerama doneti uz desert.

U francuskoj postavci stola, pribor za jelo, ili les couverts, postavljen je redosledom kojim ćete ih koristiti. Pribor koji je najudaljeniji od tanjira je onaj koji ćete prvo koristiti. Francuski savet: Za lepo čiste tanjire i srebrni pribor, obrišite krpom navlaženom belim sirćetom.

Čaše

Vaše čaše za piće uvek treba da idu tačno iznad noža, u gornjem desnom uglu vašeg tanjira. Ako za vreme večere služite crveno i belo vino, trebalo bi da stavite 3 vrste čaša. Prvo, najveća čaša za „vino“ na stolu je rezervisana za vodu i nalazi se na levoj strani. Ostale čaše su postavljene desno od njega, u opadajućem redosledu veličine. Druga po veličini čaša biće za crno vino, a treća za belo. Možete staviti i malu čašu za liker ili flautu za šampanjac. Naočare možete poravnati u nizu ili ih postaviti u formaciju trougla.

Postavljanje stola: Salvete

Na bilo kojoj francuskoj elegantnoj večeri, Francuzi uvek koriste platnene salvete, a ne papirne salvete (prefinjenije je). A još je lepše koristiti stare vezene bele salvete sa monogramom. Možete ih postaviti levo od tanjira ili direktno na tanjir. Nema potrebe da savijate salvete u komplikovane origami oblike, samo ih savijte na jednostavan način sa samo dva ili tri preklopa.

Dekoracija trpezarijskog stola

Kada stavite tanjire, čaše, pribor i salvete na svoj sto, možete razmišljati o tome kako da ukrasite svoj sto dodajući francuski završni dodir kao inspiraciju. Francuzi izbegavaju da zatrpaju centralni deo trpezarijskog stola. Osim toga, obično izbegavaju visoke cvetne aranžmane koji mogu ograničiti razgovor preko stola.

Kada su u pitanju boje za dekoraciju vašeg stola, pazite da ne koristite više od tri. Dve boje su obično dovoljne bela/srebrna, crvena/zlatna, roze/bakara ili zelena i crvena.

 

 

 

Izvor slike: furkanfdemir/pexels