Namirnice koje će vam utoliti želju za šećerom, neke već obožavate
Sigurno obožavate ove stvari!
27. februar 2024.
| Snežana VranićUparivanje vina i hrane je delikatan proces u cilju boljeg iskustva obedovanja. Iako to deluje jednostavno, nije svejedno kakvo vino pijete uz različite vrste obroka.
Vino upotpunjuje komponente koje se nalaze na tanjiru, tačnije koje konzumirate. Da biste napravili savršenu kombinaciju, postoji nekoliko pravila koje morate ispoštovati. Prvenstveno je važno da konzumirate vino koje vam se dopada. U suprotnom će to imati negativan efekat i na hranu koju jedete.
Postoje dva osnovna pravila kada je u pitanju biranje vina uz hranu. Prvenstveno je veoma važno da uskladite vino sa najistaknutijim elementom jela. To mogu biti začini, sos ili glavni sastojak obroka. Ponekad je sos mnogo jačeg ukusa nego samo meso, pa stručnjaci preporučuju da vino uparujete sa sosom.
Drugo pravilo tiče se profila ukusa kojih ima 6: kiselo, masno, gorko, slano, slatko i alkoholno. Svaki profil se može kombinovati sa drugim kako bi se dobile odlične kombinacije sa vinom, ali ipak neke kombinacije su bolje od drugih.
Crvena vina se lepo slažu sa crvenim mesom i masnim izdašnim jelima, a bela vina su najbolja sa svetlim ukusima koja su savrpena za ribu i živinu. Evo još nekoliko saveta za uparivanje vina i hrane koje vam mogu pomoći da dobijete savršeni ukus.
Takođe, imajte u vidu da nije nužno da su starija vina boljeg ukusa. To zaista zavisi od toga kako je vino napravljeno. U svakom slučaju,isprobajte ove različite ukuse i kombinacije i pronađite ono što vam odgovara i uživajte u svakom obroku.
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Izvor slike: yuliang11/GettyImagesPlus
Sigurno obožavate ove stvari!
Obožavaćete ovaj jednostavni recept!
Svet vina prepun je tajni
Ili bar prvu nagradu po ukusu norveškog plivača...