1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Zbog čega nam kratka...

Zbog čega nam kratka kosa najbolje stoji u četrdesetim godinama, a i kasnije

22. октобар 2023.

| Snežana Ilić
Kratke trendi frizure unose svežinu i novu energiju

Bolje da nosim kratku kosu, kasno je za hard rok… Možda se sećate velikog hita grupe Pekinška patka? Hard rok ili ne, kada je lepši pol u pitanju – za kratku kosu nikad nije kasno. Zapravo, ona se i preporučuje u zrelijim godinama.

Moderne i šik frizure za dame u petoj deceniji – brišu godine, zahvalne za održavanje

Kad zađemo u određeno životno doba, održavanje frizure teže nam pada i činimo sve što možemo da proces olakšamo.

Većina žena koje prevale četrdesetu reći će vam da sada imaju daleko više samopouzdanja, što znači da im ostaje i više prostora i hrabrosti za eksperimentisanje, između ostalog i sa imidžom.

Iza nas ostaju brojni stilovi koje smo probali, a koji nam danas verovatno deluju smešno, do te mere da se zapitamo gde nam je bila pamet kada su nas opčinjavali. Iako bi već trebalo da imamo izgrađen lični pečat kada je o izgledu reč, radoznalost će nas pre ili kasnije naterati da se opet poigramo. A zašto i ne bismo?

Uostalom, sve je manje osoba koji želimo da impresioniramo, sada nam je najvažnije da se korak za koji smo se odlučili dopadne pre svega – nama.

Kosa je obično prva na udaru. Kada se neka  prijateljica ili poznanica pojavi sa novom frizurom, bojom ili drastično kraćom kosom, prvo ćemo pomisliti da se nešto u njenom životu iz korena promenilo. No, ne mora da znači. Možda je, jednostavno, poželela da osveži imidž.

Kraća fruzira nas definitivno podmlađuje. Otvara lice, oči, osmeh… U zrelijem dobu suočavamo se i sa opadanjem vlasi usled hormonskih promena, pa je čak i preporučljivo skratiti ih.

Takođe, oduzima manje vremena za održavanje. Za čas posla je sve gotovo – i pranje, i sušenje, i oblikovanje.

Šamponi za brži rast kose prirodni eliksiri koji čine čuda, ovo je naš izbor

Ne obraćajte pažnju na predrasude o damama koje preferiraju kratku kosu. Ne, nisu manje ženstvene od onih koje vole dužu. Štaviše, mnogima toliko dobro stoji kraća varijanta, da drugačije ne bismo mogli da ih zamislimo. Samo bacite pogled na Holivud…

Šeron Stoun

Photo by Gareth Cattermole/Getty Images

Šeron Stoun već godinama gaji baš ovaj model. I nije joj oduzeo ni ž od ženstvenosti, naprotiv. Kratka kosa kao da je podmladila slavnu glumicu i ulila joj neku novu energiju koja joj je bila preko potrebna posle zdravstvenih problema.

Jesen donosi novitete u kosi, a jedan reciklirani look iz devedesetih već je osvojio svet

Linda Evanđelista, jedna od najlepših žena svih vremena i originalnih supermodela, početkom devedesetih je napravila pravu revoluciju u svetu mode, a i šire, kada je odsekla svoje duge uvojke.

Doduše, plakala je dok se opraštala od njih, ali posle joj je bilo žao što se na taj potez nije i ranije odlučila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @lindaevangelistafan_

Ni princeze Dajane se ne sećamo sa predugom kosom. Skoro uvek je nosila kraće varijante, koje su godinama kopirale žene sa svih meridijana i svih generacija.

Hali Beri je sa kratkom kosom uspela da postane Bond devojka, a ni Šarliz Teron isti imidž nije nimalo ugrozio visoku poziciju na listi najsenzualnijih pripadnica lepšeg pola, ne samo u sferi sedme umetnosti, već i u svim ostalim svetovima.

Naravno, treba biti pažljiv prilikom izbora modela. Kao kada birate haljinu za neki važan događaj. Ako niste sigurni, prepustite frizeru posao da proceni koji kratki trend se najbolje slaže sa oblikom glave i lica. Danas je na raspolaganju bezbroj varijanti i svaka ostavlja snažan utisak.

Izvor slike: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for Kering