1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Zašto kafa i lekovi...

Zašto kafa i lekovi ne smeju da se piju zajedno?

22. август 2023.

| Hana Dunđerov
Utvrđeno je da kafa ometa apsorpciju nekih lekova

Možda ovo niste znali, ali ako pijete terapiju bilo kod tipa, izbegavajte da to radite uz prvu jutarnju kafu. Lekari tvrde da kafa i lekovi nikako ne idu zajedno, a evo zbog čega.

Da li kafa i lekovi mogu da se piju zajedno?

Stvar je u tome što kofein koji se nalazi u kafi bitno utiče na aktivne sastojke iz lekova, pa čak i suplemenata. Ukoliko uzimate svoju redovnu terapiju ili samo suplemente – gledajte da to ne bude baš uz prvu jutarnju kafu. Za zdravu osobu, 400 miligrama kofeina dnevno je potpuno bezbedno, ali kafa može značajno izmeniti apsorpciju lekova. To znači da ako uzimate lek uz kafu, efekat leka može postati slabiji, lečenje sporije.

U ovom kratkom periodu dok su vam medicinski preparati neophodni, pokušajte da odgodite kafu bar za sat vremena nakon terapije. Znači: doručak, posle njega terapija (osim ako je drugačiji savet  lekara), a kafa čitav sat kasnije.

Kako tačno kafa utiče na lekove?

Prema rezultatima naučnih istraživanja, kafa može da smanji dejstvo nekoliko lekova. Tu spadaju ne samo lekovi protiv bolova, već i lekovi koji su prepisani za lečenje hroničnih bolesti i neuroloških obolenja. Zato bi bilo dobro da napravite pauzu između njih, ne biste usporili svoj oporavak.

Kada popijemo lek, njegovo dejstvo još nije počelo. On najpre mora da se apsorbuje, odnosno da dospe u krvotok i da se potom raširi po našem organizmu. Koliko dobro se lek apsorbuje, toliko brzo ćemo ozdraviti. Kafa ometa upravo ovaj proces.

Antidepresivi: kafa smanjuje apsorpciju
Lekovi koji sadrže gvožđe: kafa smanjuje apsorpciju
Relaksanti mišića: kafa smanjuje apsorpciju
Lekovi za lečenje mentalnih bolesti: kafa smanjuje apsorpciju
Lekovi koji sadrže aspirin: kafa ubrzava apsorpciju
Lekovi za lečenje Parkinsonove bolesti: kafa ubrzava apsorpciju
Lekovi za lečenje problema sa štitnom žlezdom: kafa smanjuje apsorpciju
Vitamin D i kalcijum: kafa smanjuje apsorpciju
Glukoza: kafa smanjuje apsorpciju
Lekovi koji ciljaju na Alchajmerovu bolest: kafa smanjuje apsorpciju
Lekovi koji sadrže paracetamol: kafa ubrzava njihovo eliminisanje iz organizma
Minerali (kalcijum, magnezijum, natrijum itd.): kafa ubrzava njihovo izlučivanje

Lekovi se piju sa vodom

Rešenje je vrlo jednostavno: lekove pijte sa vodom, a kafu pijte pre ili posle. Isto važi i za neke druge napitke, jer su istraživanja pokazala da čak i ceđena narandža može da ometa apsorpciju leka, baš kao i čajevi. Mala promena u navikama može značajno da doprinese vašem zdravlju i efektu lekova koje pijete.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: lolostock/gettyimagesplus