1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Zašto je kafa na...

Zašto je kafa na prazan stomak štetna?

16. јун 2023.

| Hana Dunđerov
Pretvorite svoju prvu kafu u izvor zdravlja!

Mnogi ljudi započinju dan šoljicom kafe. Utešna i energična, kafa je postala jutarnji ritual koji najčešće upražnjavamo pre doručka.  Ali, da li ste znali da kafa na prazan stomak može da bude zaista štetna?

Zašto je kafa na prazan stomak štetna?

Kofein izaziva oslobađanje kortizola, hormona stresa: „Doza kofeina iz kafe uzeta na prazan stomak može izazvati prekomerno oslobađanje kortizola i pokrenuti organizam da radi kao da pruža  odgovor na stres. To će dalje imati negativan uticaj na naša creva, hormone, nadbubrežne žlezde i energiju tokom dana“, objašnjava Abigail Hueber, stručnjak za digestivno zdravlje u Well and Good.

Na sreću, ukoliko ukrstite jutarnju kafu i neke zdrave rituale vi i dalje možete da uživate u svojom omiljenom napitku a da pritom eliminišete štetne efekte.

 

Zdravlje i kafa na prazan stomak: Šta treba da radite da sprečite negativne efekte?

Ostanite hidrirani i jedite

Pre svega: rehidrirajte se. Vaše telo je bilo celu noć bez vode, pa mu je potrebno da se dopuni elektrolitima. Naročito je važan unos kalijuma i natrijuma, koji pomažu da hidratacija tela bude optimalna i igraju važnu ulogu u radu naših nadbubrežnih žlezda, nivoa šećera u krvi, pa čak i hormonske ravnoteže“, kaže Abigail Hueber.

Da biste se osvežili preporučeno je da pomešate 200 mililitara soka od grejpfruta ili pomorandže (svežeg) sa 200 mililitara vode.

Još jedan nedostatak ispijanja kafe ujutru je to što ne samo da stimuliše kortizol, već i podiže nivo šećera u krvi i smanjuje našu energiju. Na sreću, međutim, vlakna iz celozrnih žitarica pomažu u balansiranju šećera u krvi. S druge strane, proteini takođe pomažu u suzbijanju skoka šećera u krvi. Zbog toga će unos ovih hranljivih materija pre kafe imati „veliki efekat na ravnotežu šećera u krvi i pozitivan uticaj na ravnotežu stresa i upale u telu“.

Bavite se sportom

Da li volite da trenirate ujutru? Kofein pre treninga može izazvati anksioznost i stres tokom vežbanja. Takođe, ovo može da dovede do poremećaja u sistemu za varenje – zastoja ili pak dijareje. Jer, i kafa i vežbanje su specifilni gastrointestinalni stimulansi.

Pranje zuba i mokrenje

Da li uvek perete zube nakon što uživate u napitku sa kofeinom? Nije najbolja ideja, smatraju stručnjaci. Kiseline u kafi oslabljuju zubnu gleđ i pranje zuba odmah nakon ispijanja kafe može biti štetno za njih. Operite zube ili pre kafe ili sačekajte da prođe bar 30 minuta.

Idite u šetnju

Idealno bi bilo da popijete svoju kafu 90 minuta nakon buđenja. Do tada je nivo kortizola stabilisan i tada kafa čak može i da poboljša vaš energestki nivo. Dakle, da biste iskoristili to vreme od buđenja do prve kafe, zašto ne biste uživali u osvežavajućoj šetnji na svežem vazduhu? Šetnja će vas probuditi jednako kao i kafa. Izlaganje prirodnom svetlu u roku od sat vremena nakon buđenja je odličan način da proostignete optimalnu hormonsku ravnotežu, poručuju stručnjaci.

 

Izvor vesti: marieclaire.es

Izvor slike: Viorel Kurnosov/iStock/GettyImagesPlus