1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Prva jutarnja kafa: 7...

Prva jutarnja kafa: 7 stvari koje treba da uradite pre ispijanja omiljenog napitka!

15. мај 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Omiljeno piće onih koji se teško ustaju iz jutra, kafa podstiče naše fizičke i mentalne sposobnosti kada ustanemo iz kreveta. Međutim, ne preporučuje se da je pijete odmah nakon buđenja. Dakle, čime možemo da zamenimo našu rutinu tako da efikasno započnemo dan?

Mnogi ljudi započinju dan, jedva otvorenih očiju, ispijanjem omiljene kafe. Utešna i energična, šoljica kafe postala je jutarnji ritual, čak i pre doručka. Međutim, da li je to ispravno kada ustanete iz kreveta? Nije nužno, tvrde stručnjaci za ishranu i zdravlje.

Prva jutarnja kafa

Pošto kofein izaziva oslobađanje kortizola, hormona stresa. „Doza kofeina uzeta na prazan stomak može dovesti do prekomernog oslobađanja kortizola i izazvati nepotrebnu stresnu reakciju koja može imati negativan uticaj na naša creva, naše hormone, nadbubrežne žlezde i na našu energiju,” kaže Abigail Hueber (Abigejl Huber), stručnjakinja za digestivno zdravlje u Well and Good .

Ali na sreću, „nekoliko strateških promena može da promeni igru kada su varenje, stres, hormonska ravnoteža, energija i još mnogo toga u pitanju“, dodaje ona.

Dakle, evo sedam stvari koje treba da uradite svakog jutra pre nego što popijete svoje omiljeno piće sa kofeinom.

Prva jutarnja kafa i jutarnji rituali

Prva jutarnja kafa i hidratacija

Pre svega: počnite sa rehidracijom. Pošto je vaše telo provelo celu noć bez vode, neophodno je da se napuni elektrolitima. „Naročito mislim na kalijum i natrijum, koji pomažu u usmeravanju vode kroz telo radi optimalne hidratacije i koji igraju važnu ulogu u održavanju naših nadbubrežnih žlezda, šećera u krvi, pa čak i našeg hormonskog balansa“, objašnjava Abigail. Naime, ona predlaže da pomešate 200 g (svežeg) soka od grejpfruta ili pomorandže sa 200 g vode i da to popijete pre kafe.

Još jedan nedostatak jutarnje konzumacije kafe: osim što stimuliše kortizol, podiže šećer u krvi i istovremeno smanjuje našu energiju . Ali na sreću vlakna – „iz namirnica od celog zrna“ – pomažu u balansiranju ovog šećera u krvi, dodaje ona. S druge strane, proteini takođe pomažu da se uravnoteži skok šećera u krvi. Dakle, konzumiranje ovih hranljivih sastojaka pre kafe će imati „veliki efekat na ravnotežu šećera u krvi i pozitivan uticaj na ravnotežu stresa i upale u vašem telu“.

Prva jutarnja kafa nakon vežbanja

Da li uživate da vežbate rano ujutru? Iako se preporučuje izbegavanje konzumacije hrane bogate mastima – što može izazvati probavne tegobe – piti kafu se takođe ne preporučuje. Zaista, stručnjak za ishranu Frances Largeman-Roth (Frensis Largeman-Rot) objašnjava za Well and Good da kofein pre treninga može učiniti da se osećate anksiozno i pod stresom tokom vežbanja.

„Pošto su kafa i vežbanje gastrointestinalni stimulansi, ispijanje kafe pre znojenja moglo bi da vas natera da otrčite u kupatilo“, dodaje stručnjak. Pored toga, u sportu, „vaše telo preusmerava krv na aktivne mišićne grupe i dalje od probavnog sistema, što usporava varenje. Za neke to može dovesti do uznemirenog stomaka“, upozorava Healthline.

Prva jutarnja kafa i pranje zuba

Da li uvek perete zube nakon što uživate u napitku sa kofeinom? Ipak, po mišljenju stručnjaka, ovo nije najbolja stvar. Zaista, „kiseline u kafi slabe gleđ naših zuba i pranje zuba odmah nakon ispijanja kafe može biti štetno za njih“, objašnjava Frances. Zato operite zube pre nego što popijete kafu ili „sačekajte oko 30 minuta pre pranja zuba”.

Pored gleđi vaših zuba, neophodno je da vodite računa i o ostatku tela kada ustanete iz krevet. Pobrinite se da ispraznite bešiku pre prve šoljice kafe.

Šetnja i prva jutarnja kafa

U idealnom slučaju, specijalista Abigail takođe savetuje da sačekate oko sat i po pre nego što popijete prvu šoljicu kafe ujutru. Ali zašto ? „U roku od sat vremena nakon buđenja, naši nivoi kortizola naglo rastu i opadaju, što se naziva odgovorom kortizola uzbuđenja (REC) […] uzdržavanje od kofeina tokom prvih 90 minuta promoviše najizbalansiraniju moguću reakciju uzbuđenja kortizola i čak može poboljšati našu nivoi energije“, objašnjava ona.

Da biste mudro iskoristili vreme kada vam ponestane kofeina, zašto ne biste uživali u okrepljujućoj šetnji napolju? Jer će vas šetnja probuditi i uzbuditi isto koliko i kafa. „ Izlaganje prirodnom svetlu u roku od sat vremena od buđenja je odličan način da se podrži optimalna hormonska ravnoteža“ da ne pominjemo da je „važan regulator cirkadijalnog ritma i pokreće zdravo oslobađanje kortizola ujutru kako bi se podržao prirodni ritam tela“ , zaključuje stručnjakinja.

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: Viorel Kurnosov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate