1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Neočekivan uticaj kafe i...

Neočekivan uticaj kafe i muzike na memoriju: Da li ste znali za ovo?

21. август 2023.

| Snežana Vranić
Najnovije istraživanje otkrila je zanimljive činjenice o kafi i muzici.

Da li znate kakav je uticaj kafe i muzike na memoriju? Ovo sigurno niste očekivali. Evo o čemu se radi.

Uticaj kafe i muzike na memoriju: Neočekivani rezultati

U želji da se maksimira naše pravilno funkcionisanje mozga, tim američkih istraživača je otkrio da su jednostavne svakodnevne aktivnosti efikasne u jačanju naših kognitivinih funkcija poput ispijanja kafe ili slušanja muzike.

Naučnici sa Univerziteta Tandon u Njujorku pokušali su da procene da li ove aktivnosti mogu da poboljšaju naše performanse na određenim kognitivnim testovima. U istraživanju koje je objavljeno 8. avgusta u  Nature Scientific Reports potvrdili su da ove dve radnje poboljšavaju naše performanse u određenim kognitivnim testovima.

Moć određenih melodija i kofeina na naše

performanse

Prema ovoj novoj studiji, „slušanje muzike i ispijanje kafe su vrsta svakodnevnih zadovoljstava koja mogu uticati na našu moždanu aktivnost na načine koji poboljšavaju kognitivne performanse, uključujući i rešavanje zadataka koji zahtevaju koncentraciju i pamćenje“, navodi se na početku ovog nedavnog istraživanja.

Tačnije,  određene melodije bi „dovele do povećanja performansi i pomogle im da se bolje koncentrišu na zadatke pamćenja“, precizira studija. Ali ne bilo koja muzika: „poznata energična muzika“ se pokazala efikasnijom od „ opuštajuće muzike” kada je u pitanju jačanje našeg mozga i njihovih funkcija.

Kako je uticaj kafe i muzike na memoriju moguć?

Kako objasniti ovu povezanost? Konzumiranje kafe rezultiralo je primetnim, ali manje izraženim poboljšanjem performansi od muzike, ali su obe aktivnosti dovele do poboljšanja stanja uma i njegove efektivnosti.

„Budući da muzika može da aktivira skoro svaki region i mrežu mozga, može pomoći da se održi bezbroj moždanih puteva i mreža jakim, uključujući mreže koje su uključene u dobrobit, učenje, kognitivne funkcije, kvalitet života i sreću“, navodi Harvard Health Publishing.

Kada je kafa u pitanju, njeno delovanje je poprilično jednostavno: ona „stimuliše proizvodnju adrenalina, povećava našu budnost i blokira delovanje adenozina, neurotransmitera koji podstiče san“, objasnila je Marie-Laure André, dijetetičarka nutricionista, u intervjuu za Doctissimo.

Dakle, nije greška ako se spremate da učite i popijete šolju kafe i odaberete omiljenu energičnu pesmu. Sigurno će vam pomoći da se bolje koncentrišete i zapamtite neophodno gradivo.

Izvor vesti: www.marieclaire.fr

Izvor slike: Pheelings Media/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate