1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Depresija i manjak gvožđa:...

Depresija i manjak gvožđa: U kakvoj su vezi?

14. август 2023.

| Snežana Vranić
Da li pojačano konzumiranje gvožđa može biti od pomoći?

Iako možda nismo toga svesni, postoji povezanost kada su depresija i manjak gvožđa u pitanju. Evo o čemu se radi.

U kakvoj su vezi depresija i manjak gvožđa?

Uloga ishrane u mentalnom i fizičkom zdravlju se konstantno dokazuje. Međutim, ono čega nismo svesni jeste da nedostatak određenih hranljivih materija može biti nepovoljan po nas i na psihijatrijskom nivou. Prema istraživanjima, nedostatak gvožđa može biti štetan za ljude koji pate od depresije ili anksioznosti.

U martu ove godine je objavljeno istraživanje u Current Psychiatry koje ukazuje na to da nedostatak gvožđa u organizmi može da naglasi psihijatrijske simptome depresivnih., šizofrenih i anksioznih ljudi. „Veliki broj ljudi sa mentalnim poremećajima poput depresije ili anksioznosti i zdravstveni radnici koji ih leče nisu svesni ove poveznice“, istakla je Stephanie Weinberg Levin (Stefani Vajnberg Levin), psihijatrica u Mičigenu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 25% svetske populacije je anemično i skoro polovina ovih slučajeva je zbog ove vrste nedostatka.

Prema istraživanju doktorki Stephanie Weinberg Levin i Therese Gattari (Tereza Gatari), veza između mentalnog stanja i nedostatka gvožđa postoji. Tačnije, mogće je da je u pitanju i nizak nivo feritina (proteina koji skladišti gvožđe u tkivima).

Slično istraživanje sprovedeno je i u Kini, ali se tom prilikom ukazuje na vezu između nedostatka gvožđa i poremećaja iz autističnog spektra, poremećaja pažnje i razvojnih poremećaja.

Depresija i manjak gvožđa: Da li dovoljan unos

može poboljšati vaše zdravlje

Iz ovih raloga, lekari podržavaju korišćenje oralnih suplemenata gvožđa. Gvožđe igra veoma važnu ulogu u proizvodnji serotonina, dopamina i norepinefrina – važnih neurotransmitera za mentalno zdravlje. Upravo zbog toga je suplementacija gvožđa poželjna. Prednosti suplementacije su se pokazale u 7 studija. Uzimanje tableta tokom 12 nedelja (obavezno pod nadzorom lekara!) moglo bi biti dovoljno.

Dakle, ukoliko patite od depresije ili anksioznosti, proverite krvnu sliku. Možda bi ovo moglo da vam bude od pomoći da se izborite sa mentalnim zdravljem. Naravno, svakako to učinite uz konsultaciju i pomoć stručnih lica.

Izvor vesti: www.marieclaire.fr

Izvor slike: demaerre/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate