1. Home
 2. /
 3. Hair & Beauty
 4. /
 5. Namirnice za energiju pred...

Namirnice za energiju pred trening: Ovo treba da jedete pre vežbanja

11. август 2023.

| Snežana Vranić
Ukoliko jedete pre treninga, nije svejedno šta unosite u sebe.

Jelo pre treninga može biti loša ideja. Previše hrane i loše odabrane namirnice i vrlo verovatno ćete završiti sa grčevima u stomaku i smetnjama u varenju. Personalni trener i nutricionistikinja Mary Jane Detroyer (Meri Džejn Detrojer), otkrila nam je namirnice za energiju pred trening koje treba da konzumiramo.

Namirnice za energiju pred trening: Da li su vam potrebne grickalice pre treninga?

Prvo što morate da se zapitate jeste da li vam je zaista neophodna užina pre treninga? Naravno, ovo je individualno i sve zavisi od vašeg tipa tela, intenziteta treninga i poslednjeg puta kada ste jeli. Evo na šta treba da obratite pažnju.

 • Ako neko ide  u teretanu i radi 30 minuta na spravama ili samostalno veoma malog intenziteta, a nije gladan, verovatno mu ne treba užina pre teretane. Namirnice će im samo dodati kalorije.
 • Ako je neko gojazan i upoznati su sa svojim metabolizmom i znaju da bi mogli da jedu po ceo dan jesr su stalno gladni, njima će sigurno biti potrebna užina.
 • Ako osoba pokušava da smrša, a imali su pristojan ručak, nisu gladni i ne rade jako težak trenng, trebalo bi da sačekaju posle treninga i onda da dobro večeraju.
 • Ukoliko će neko u teretani provesti samo sat vremena, zaista mu ne treba ništa više od flaše vode.

Koje namirnice za energiju pred trening treba da

jedemo?

Mary Jane preporučuje posezanje za ugljenim hidratima koji se kreću između 100 i 250 kalorija kako bi se prilagodili svima. Ugljeni hidrati su ono što je potrebno vašem telu za bilo kakvu fizičku aktivnost.

„Morate imati nešto što će ući u krvotok i ostati tamo tokom treninga. Ne želite da imate mnogo masti, previše proteina ili vlakana jer te stvari usporavaju način na koji se hrana apsorbuje u krvotok“, objasnila je Mary Jane. Evo šta je preporučljivo da unosite.

 • Komad voća: Nije bitno koje je voće. Uz to možete uzeti malu šaku orašastih plodova.
 • Voće uz štapić mocarele: Ova kombinacija nema mnogo masti i ima vrlo malo proteina. Fokus je na voću.
 • Krekeri od celog zrna: Oni imaju malo vlakana, a možete ih namazati i nekom vrstom sira. Nema previše masti i proteina.
 • Krekeri sa malo humusa: Humus ima malo vlakana, a daće vam energiju koja će se zadržati tokom vežbanja.
 • Običan jogurt: Uzmite ovaj, umesto grčkog jogurta. Grčki jogurt je sav protein, a običan jogurt sadrži više ugljenih hidrata, tako daće podstaći vaš trening.
 • Smuti: Većina njih ima previše kalorija, ali ako pomešate šoljicu voća sa šoljicom mleka to će vam biti savršena doze.
 • Mala činija supe od pasulja i povrća: Na ovaj način dobijate ugljene hidrate iz pasulja ili povrća, a tečnost i vlakna će vas zasititi.
 • Komad tosta sa malo putera od kikirikija ili badema.

Vreme jela je takođe važno

Pošto želite da izbegnete probavne smetnje i nelagodnost dok se znojite u teretani, najbolje bi bilo da jedete sat i po pre treninga, tako da će hrana već biti u vašem sistemu i energija u krvotoku.

Dakle, pridržavajte se ovih nekoliko stvari i nećete imati problema sa treningom i hranom koja vas opterećuje i stvara probleme.

Izvor vesti: www.marieclaire.com

Izvor slike: monkeybusinessimages/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate