Savršen trenutak: Kada otvoriti bocu vina za najbolji ukus
Svet vina prepun je tajni
04. фебруар 2023.
| Jovana JevtićDošlo je vreme za zagrevanje rerne i pravljenje slatkiša. Luksuzna mrvičasta torta od maka je potpuno veganska i pravi je trenutak da se isproba. U zimskom periodu slatkiši od maka su izbor broj jedan. Svi smo primetili da u toku zime na svakom mogućem okupljanju ili događaju možemo probati neku poslasticu od maka. Još bolje je što su ovakve poslastice toliko voljene da imamo utisak da ih nikada nema dovoljno.
Ova mrvičasta torta od maka potiče iz Šleske oblasti – s prostora koji danas zauzima deo Nemačke i Poljske. Rastresito testo se nalazi samo na dnu i na vrhu, dok glavnu ulogu ima mak. Prvobitno je pravljena od jaja, ali puding od vanile se pokazao kao odličan izbor jer drži mrvice zajedno da se ne raspadnu.
Recept koji sledi je za tortu prečnika 18cm.
Sastojci za testo:
Sastojci za fil:
1.Da biste napravili testo, pomešajte pšenično brašno, šećer, limunovu koru i so u velikoj činiji.
2. Dodati hladan margarin isečen na kockice i brzim pokretima pomešati smesu dok se ne dobije mešavina strukture poput vlažnog peska. Ovo jedinjenje ne bi trebalo previše da se meša kako ne bi izgubilo svoj mrvičasti oblik.
3. Postepeno dodavati hladnu vodu – kašiku po kašiku. Mešati dok testo ne postane glatko i nelepljivo. U međuvremenu pripremiti pleh.
4. Preko pleha razvući oko dve trećine testa u krug. Taj krug treba da bude dovoljno veliki da pokrije dno stranice kalupa. Pažljivo sipati smesu u kalup i lagano pritisnuti. Nakon toga, treba da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Preostalo testo takođe treba da bude u frižideru.
5. Za to vreme, zagrejati biljno mleko za fil. Pomešati ga sa grizom i kuvati na tihoj vatri 2-3 minuta dok se ne zgusne. Zatim dodati puding, šećer i mleveni mak. Nastaviti sa kuvanjem 4-5 minuta uz stalno mešanje. Skloniti šerpu sa ringle. Umešati margarin i ostaviti fil da se ohladi.
6. Zagrejati rernu na 180°C. Na testo sipati fil od maka. Od gore izmrviti preostalo prhko testo. Tortu peći 50-60 minuta. Ako vrh počne previše da tamni, a sredina se i dalje lepi, prekriti ga masnim papirom.
7. Posle pečenja ostaviti da se potpuno ohladi, jer se i tada dosta menja tekstura.
Uživajte!
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: ALLEKO/GettyImagesPlus
Svet vina prepun je tajni
Ili bar prvu nagradu po ukusu norveškog plivača...
Evo gde treba da idete...
Lokalni ukusi koje ne smete propustiti...
Spoj neobičnih ukusa je svakako privukao pažnju..
I ko je poneo ovu titulu?