1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Mrvičasta torta od maka:...

Mrvičasta torta od maka: Luksuzno kremasto i vegansko zadovoljstvo!

04. februar 2023.

| Jovana Jevtić
Isprobajte ovu kremastu vegansku tortu i verujte nam- nećete ostati ravnodušni!

Došlo je vreme za zagrevanje rerne i pravljenje slatkiša. Luksuzna mrvičasta torta od maka je potpuno veganska i pravi je trenutak da se isproba. U zimskom periodu slatkiši od maka su izbor broj jedan. Svi smo primetili da u toku zime na svakom mogućem okupljanju ili događaju možemo probati neku poslasticu od maka. Još bolje je što su ovakve poslastice toliko voljene da imamo utisak da ih nikada nema dovoljno.

Ova mrvičasta torta od maka potiče iz Šleske oblasti – s prostora koji danas zauzima deo Nemačke i Poljske. Rastresito testo se nalazi samo na dnu i na vrhu, dok glavnu ulogu ima mak. Prvobitno je pravljena od jaja, ali puding od vanile se pokazao kao odličan izbor jer drži mrvice zajedno da se ne raspadnu.

mrvičasta torta od maka

monticelllo/GettyImagesPlus

Recept koji sledi je za tortu prečnika 18cm.

Veganska mrvičasta torta od maka – recept

Sastojci za testo:

  • 500g pšeničnog brašna
  • 5 kašika šećera
  • kora od pola limuna
  • 1 prstohvat soli
  • 250g margarina
  • 100ml hladne vode

Sastojci za fil:


  • 750ml biljnog mleka (najbolje ovseno, sojino ili bademovo)
  • 150g griza
  • 37g  pudinga od vanile
  • 150 g šećera
  • 300g mlevenog maka
  • 50 g margarina

Mrvičasta torta od maka – koraci:

1.Da biste napravili testo, pomešajte pšenično brašno, šećer, limunovu koru i so u velikoj činiji.

2. Dodati hladan margarin isečen na kockice i brzim pokretima pomešati smesu dok se ne dobije mešavina strukture poput vlažnog peska. Ovo jedinjenje ne bi trebalo previše da se meša kako ne bi izgubilo svoj mrvičasti oblik.

3. Postepeno dodavati hladnu vodu – kašiku po kašiku. Mešati dok testo ne postane glatko i nelepljivo. U međuvremenu pripremiti pleh.

4. Preko pleha razvući oko dve trećine testa u krug. Taj krug treba da bude dovoljno veliki da pokrije dno stranice kalupa. Pažljivo sipati smesu u kalup i lagano pritisnuti. Nakon toga, treba da odstoji u frižideru oko 30 minuta. Preostalo testo takođe treba da bude u frižideru.

5. Za to vreme, zagrejati biljno mleko za fil. Pomešati ga sa grizom i kuvati na tihoj vatri 2-3 minuta dok se ne zgusne. Zatim dodati puding, šećer i mleveni mak. Nastaviti sa kuvanjem 4-5 minuta uz stalno mešanje. Skloniti šerpu sa ringle. Umešati margarin i ostaviti fil da se ohladi.

6. Zagrejati rernu na 180°C. Na testo sipati fil od maka. Od gore  izmrviti preostalo prhko testo. Tortu peći 50-60 minuta. Ako vrh počne previše da tamni, a sredina se i dalje lepi, prekriti ga masnim papirom.

7. Posle pečenja ostaviti da se potpuno ohladi, jer se i tada dosta menja tekstura.

Uživajte!

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: ALLEKO/GettyImagesPlus