Pogače sa pečurkama su idealne kao zamena za hleb, užina u školi i li za putovanje. Možete ih jesti i same, ali i uz neki ukusan obrok. Pogače se prave sa vrlo jednostavnim sastojcima i začinima. Međutim, uvek možete da dodate i nešto po vašoj želji i možda recept učinite još boljim.
Pogače sa pečurkama- recept
Mi vam dajemo recept za pogače sa mariniranim pečurkama jer imaju poseban ukus i idealne su kao zamena za hleb. Ipak, ukoliko želite, možete da pravite i slatku verziju ovih pogača ili da ubacite bilo koju vrstu povrća.
Sastojci:
Za sos od jogurta
1 šolja grčkog jogurta
2 kašike svežeg soka od limete
3 kašike meda
1/2 kašikice krupne soli
2 čena belog luka
Za kiseli luk
1 mali crveni luk, vrlo tanko narezan
2 kašike svežeg soka od limete
2 kašikice krupna so
Za marinadu
4 čena narendanog belog luka
1 mali komad narendanog đumbira veličine prsta
2 kašike soka od limete
1 kašika mlevenog korijandera
1 kašika mlevenog kima
1 kašikica mlevenog šafrana
1 kašikica šećera
1/2 kašikice Aleva paprike
3/4 šolje grčkog jogurta
500 grama šampinjona
1 kašika ulja
1 kašika krupne soli
Za testo
63 grama integralnog pšeničnog brašna
220 grama mekog brašna
1/4 kašičica soli
1/2 šolje vode
3/4 šolje grčkog jogurta
Pogače sa pečurkama- priprema
Sve sastojke za jogurt sos stavite u blender i dobro izmiksajte. Ostavite ga po strani.
Dobro promešajte sve sastojke za kiseli luk i ostavite da odstoji najmanje 3 minuta. Ovo možete pripremiti i unapred i držati ga u frižideru do upotrebe.
Pomešajte sve začine sa 1 šoljicom jogurta, dodajte 1 kašiku ulja, 1 kašiku krupne soli i 2 kašike vode.
Isečene pečurke pažljivo uvaljajte u začinjenu marinadu.
U međuvremenu pomešati 180 grama mekog brašna sa integralnim brašnom i preostalim jogurtom. Dodajte 1/4 kašičice soli, zatim 1/2 šolje vode i sve zajedno umesite. Ako je previše suvo, dodajte još jednu kašičicu vode.
Na lagano pobrašnjenoj površini umesiti testo da bude glatko, pa od toga formirati 6 malih loptica. Razvaljajte ih u male pogače i stavite na pobrašnjenu dasku!
Pecite pogače u (gril) tiganju na srednjoj vatri dok ne dobiju boju. U istom tiganju zagrejte ulje i u njemu propržite marinirane pečurke.
Stavite pečurke na tople pogače, poprskajte sosom od jogurta, a zatim pospite malo kiselog luka. Po želji možete posuti i svežim korijanderom.