1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Kremasta karbonara od bundeve:...

Kremasta karbonara od bundeve: Neodoljiva čuvena italijanska pasta na malo drugačiji način!

19. februar 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Bundeva ima brojne zdravstvene benefire– posebno kada je u pitanju ishrana dece. Ali nju ne voli svako. Ipak, možemo je bezbedno sakriti u npr. dobro poznato jelo od testenine. Ova karbonara će biti malo punija, slađa i naravno još kremastija. Svakako vredi je iprobati.

Karbonara je valjda svima poznata. Tajna dobre karbonare je u tome što masni, kremasti sos pokriva gotovo sve delove testenine, tako da je krajnji rezultat jednostavno, a zasitno i veoma ukusno jelo.

Recept u nastavku može biti savršeno rešenje ako želite da unesete neku hranljivu vrednost u svoje obroke za decu (ili druge izbirljive članove porodice): slatki ukus bundeve se odlično slaže sa slanoćom pančete, a povrće će samo učiniti kranji rezultat još bogatijim i kremastijim.

Tajna italijanske testenine je u tome što se pravi od relativno malo, ali kvalitetnih sastojaka, a ovo osnovno pravilo treba imati na umu i ovde.

 

Kremasta karbonara od bundeve

Sastojci:

1 srednja bundeva, prepolovljena, sa jezgrom
2 kašike maslinovog ulja
1 šolja masnog mleka
2 žumanca
350 grama testenine (špageti, linquini ili bucatini)
100 grama pančete ili slanine isečene na kockice
1 čen belog luka, sitno iseckan
1/3 šolje rendanog parmezana
so i biber
(po želji krupnije rendani parmezan za serviranje)


Priprema:

  • Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa prepolovljenu bundevu stavite u pleh obložen papirom za pečenje, pokapajte sa malo maslinovog ulja i pecite 25-30 minuta dok potpuno ne omekša. Kada se ohladi, oljuštite pečeno povrće  i stavite u činiju.
  • Ohlađenu bundevu dobro izgnječite viljuškom dok ne dobijete kremasti pire, pa dodajte dva žumanca i mleko. Promešajte i ostavite u stranu.
  • U međuvremenu skuvajte testeninu u velikom loncu prema uputstvu (najbolje al dente, tj. još uvek „mekane“, ali ne potpuno mekane).
  • Zagrejte veliki tiganj, na njega stavite pančetu i ostavite da malo porumeni dok pušta masnoću. Nakon 4-5 minuta pečenja, stavite seckani beli luk i pecite još 1 minut dok luk ne zamiriše.
  • Smanjite vatru i ubacite kuvanu testeninu na pancetu! Promešajte, pa prelijte kremom od bundeve. Opet dobro promešajte! Sklonite sa vatre i umešajte rendani parmezan.
  • Začinite solju ako smatrate da je potrebno!
  • Pospite svežim biberom i dodatnim parmezanom.
  • Poslužite toplo!

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Mizina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate