Kremaste lazanje sa pečurkama: Jednostavnija verzija italijanskog specijaliteta
16. фебруар 2023.
| Aleksandra DudvarskiKremaste lazanje od pečuraka su jednostavno, ali božansko jelo.
Klasične lazanje napravljene od ragua od mlevenog mesa zaista nisu dvominutno jelo, mada kada je jednom napravite, obično je pravite sve češće.
U nastavku vam prikazujemo mnogo lakšu i jednostavniju verziju, u kojoj se umesto ragua dodaju pečurke, a kremasti paradajz sos je zamenjen mlečnim-pavlakom. Recept je tako nešto povoljniji i mnogo brži, a može se i na praktičan način pripremiti u tiganju. Slobodno ga probajte čak i ako se ranije niste usudili da probate klasične lazanje i ne brinite ako ste u suštini mesojedi – ovo bogato, kremasto jelo od testenine je prava hrana koja će zadovoljiti i najgladniji stomak .
Kremaste lazanje sa pečurkama
Sastojci :
5 kašika maslinovog ulja
350 grama mešanih pečuraka isečenih na sitne komade
1/2 kašičice timijana
1 i 1/2 kašičice soli
malo mlevenog bibera
1 veliki crveni luk, sitno isečen na kockice
3 čena belog luka, narendanog
2 kašike finog brašna
2 i 3/4 šolje punomasnog mleka
1/3 šolje punomasne pavlake
1 limun
220 grama testenine za lazanje
100 grama mocarele isečene na tanke kriške
rendani parmezan za serviranje (po želji)
Priprema :
1. U većem dubljem tiganju koji se može staviti i u rernu zagrejati 3 kašike maslinovog ulja, dodati pečurke i pržiti ih na srednjoj vatri oko 4 minuta – za to vreme nemojte ih bockati. Zatim okrenite i posolite, pa pecite još 5-7 minuta. Začinite sa malo timijana i ostavite sa strane!
2. Smanjite vatru i zagrejte preostale 2 kašike maslinovog ulja. Dodajte luk i beli luk i omekšajte ih uz mešanje. Preko toga pospite brašno i pržite jedan minut dok smesa ne porumeni. Zatim dodajte mleko i 1,5 šolje vode, pa u sos izrendajte četvrtinu limunove korice. Sačekajte dok se brašno ne otopi i sos se zgusne. Zatim sklonite sa vatre i dodajte pavlaku.
3. Trećinu testa izlomljenog na veće komade stavite u sos, pritisnite do dna tepsije. Zatim dolazi treći sloj. Sipajte ga sa preostalim pečurkama i testeninom tako da gornji sloj bude testenina. Pokrijte posudu poklopcem ili folijom i ostavite da se kuva 10-15 minuta. Obratite pažnju kada testo omekša, po potrebi podesite temperaturu.
4. Tanko isečene kriške mocarele stavite na spremljene lazanje, pa sve stavite u rernu i tostirajte nekoliko minuta. Začinite po želji sa malo svežeg bibera ili limunovog soka i rendanim parmezanom i poslužite toplo!
Aleksandra Dudvarski, s bogatim iskustvom koje obuhvata više decenija rada u novinarstvu, istaknula se kao ključna figura u Color Media International kompaniji. Kroz svoju impresivnu karijeru, Aleksandra je doprinosila širokom spektru publikacija, uključujući prestižne titule kao što su Marie Claire, Bravo, i Lepota&Zdravlje, pokazujući izuzetnu svestranost i stručnost u različitim žanrovima i temama. Kao urednik Marie Claire, ona je uspela da ovom magazinu udahne jedinstveni glas i perspektivu, čime je privukla široku čitateljsku publiku zainteresovanu za modu, kulturu i društvene teme.
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: ALLEKO/iStcok/Getty Images Plus via Getty Images