Veganski paprikaš od pečuraka
Predstavljamo vam ovaj božanstveni recept u kojem će uživati i oni koji nisu vegani!
29. mart 2023.
| Aleksandra DudvarskiKarfiol je hrana koja izaziva podele: možete je mnogo voleti i podjednako mrzeti. Ako ste jedan od njegovih obožavatelja, onda svakako probajte ovu posebnu, malo začinjeniju verziju, koja je malo promišljenija – i naravno veganskija – verzija prženog karfiola.
Inače, ova biljka posebnog oblika poreklom je sa Kipra, odakle se prvi put proširila u Aziju i to u 14. veku. U Francusku i Italiju je stigla za vreme kralja Luja: tada su Francuzi upoznali cimet, šafran i mnoge druge začine. Čak i za vreme Lujeve vladavine, smatran je posebnim i skupim povrćem, kojem su mogli pristupiti samo privilegovani.
Naše jelo od karfiola možete napraviti od celog karfiola , ili ga iseći na cvetove, umočiti ih odvojeno u preliv, a možete ih i zajedno pržiti u malom plehu za pečenje. Svaka od njegovih varijacija je veoma ukusna, i sa njom se morate mnogo manje petljati nego sa tradicionalnim hlebom!
Sastojci:
1 velika glavica karfiola
1 crveni luk
2 čena zgnječenog belog luka
1⁄2 šolje brašna
3/4 šolje biljnog mleka
1⁄2 kašičice praška za pecivo
1⁄2 kašičice mlevenog kima
1⁄2 kašičice crvene paprike
1 šaka seckanog svežeg peršuna
prstohvat bibera i soli
1 kašika ulja
Priprema:
1. Karfiol iseći na cvetove i kuvati dok ne omekša. Na ulju propržite luk. Brašno pomešati sa biljnim mlekom i ostalim sastojcima, zatim sa ohlađenim, parenim crnim lukom i uljem u kojem ste ga spremali.
1. Karfiol možete pripremiti tako što ćete ga propržiti na ulju: komadiće karfiola jedan po jedan potopite u sos odbrašna, ulja, mleka, luka i ostalih sastojaka, pa ga propržite na dosta ulja dok ne postane hrskav!
3. Ako biste ga pekli u rerni, poređajte komade karfiola u vatrostalnu činiju, pa prelijte mešavinom brašna i začina i pecite dok kora ne porumeni. U takvim slučajevima vredi dodati malo ulja u mešavinu brašna da se komadi karfiola ne bi osušili tokom pečenja.
4. Poslužite uz svežu salatu i preliv od povrća od jogurta i kopra!
Aleksandra Dudvarski, s bogatim iskustvom koje obuhvata više decenija rada u novinarstvu, istaknula se kao ključna figura u Color Media International kompaniji. Kroz svoju impresivnu karijeru, Aleksandra je doprinosila širokom spektru publikacija, uključujući prestižne titule kao što su Marie Claire, Bravo, i Lepota&Zdravlje, pokazujući izuzetnu svestranost i stručnost u različitim žanrovima i temama. Kao urednik Marie Claire, ona je uspela da ovom magazinu udahne jedinstveni glas i perspektivu, čime je privukla široku čitateljsku publiku zainteresovanu za modu, kulturu i društvene teme.
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: arfo/iStock/Getty Images Plus via Getty Images
Predstavljamo vam ovaj božanstveni recept u kojem će uživati i oni koji nisu vegani!
Svet vina prepun je tajni
Ili bar prvu nagradu po ukusu norveškog plivača...