1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. Vogue svetska premijera: Anđelina...

Vogue svetska premijera: Anđelina Džoli postala dizajnerka, ovo je njena prva haljina

02. октобар 2023.

| Snežana Ilić
Holivudska diva u pohodu na svet mode

Otkako je stala na pokretne trake izaziva oprečne reakcije, kako kod moćnika koji upravljaju fabrikom snova, tako i među običnim smrtnicima. Može da bude i Lara Kroft, i neprilagođena, i zla vila, i tajni agent… Talenat je neosporan, to potvrđuje i Oskar, mada neki smatraju da je zaslužila više zlatnih dečaka.

Anđelina Džoli podstiče na brigu o ženskom zdravlju sećajući se svoje majke

Dobro se snalazi i iza kamere. Da nije bila toliko zauzeta humanitarnim misijama, sigurno bi se potpisala ispod još nekoliko ostvarenja. I da nije izgubila toliko vremena na svađe sa bivšim suprugom.

Anđelina Džoli

Photo by Tim P. Whitby/Getty Images

Anđelina Džoli je holivudska boginja kojoj ne morate nužno da se klanjate, ali jedna stvar ne može da joj se ospori – da je majka za primer. To joj je najvažnija uloga. Poslednjih godina, gde god se pojavi, na ulici ili na crvenom tepihu, društvo joj prave deca. Ako ne svih šestoro, onda bar jedno. Oko njih se vrti i nova priča za Vogue.

Dobrodošli u Atelier Jolie!

Filmska diva otkrila je još nekoliko zanimljivih stvarčica o sebi. Ove jeseni zvanično je zakoračila i u vode mode. Haljina u kojoj ju je Eni Libovic slikala za novembarsko izdanje magazina nosi potpis Atelier Jolie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Novi poduhvat uklapa se u njen etički kodeks, društveno-političke stavove i globalnu brigu o ekologiji. Namera joj je bila da osnuje neku vrstu kulturnog centra: radionicu sa uslugama krojenja i recikliranja, galerije gde bi lokalne zanatlije izlagale svoja dela i kafić u saradnji sa izbegličkim organizacijama.

– Ne želim da budem veliki modni dizajner, već da sagradim prostor za druge, da oni to postanu. Upoznala sam mnogo zanatlija tokom godina, veoma sposobnih, talentovanih ljudi, i volela bih da vidim kako se razvijaju.

Anđelina Džoli

Photo by Gareth Cattermole/Getty Images for Disney

Za lansirnu rampu odabrala je kultno mesto na Menhetnu, zgradu u kojoj su nekad živeli i stvarali slavni umetnici Endi Vorhol i Žan-Mišel Baskijat. Nada se, kaže, da će njen brend inspirisati žene da se osećaju dovoljno snažno da pokažu i svoju osetljivu stranu, što njoj ranije nije bilo lako jer se odeća koju je u ranoj mladosti nosila uglavnom slagala sa njenim buntovnim i neukrotivim karakterom.

Održiva moda za spas planete

Anđelina, veliki zagovornik održive mode, u realizaciju ideje o sopstvenom brendu krenula je pre godinu i po dana. Jedan od prvih modela je ova haljina izrađena od deadstock materijala, onog sa otpada. Takozvani upcycle proces proizvodnje pokazuje da i smeće može da se pretvori u luksuz.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

U modni projekat uključila je i najstariju decu. Devetnaestogodišnji Paks je osmislio logo, godinu dana mlađa Zahara je zajedno sa mamom tražila idealnu lokaciju. To nas je uvelo u drugu priču, o majčinstvu.

Holivudske zvezde koje su usvojile decu

– Postala sam majka kada sam imala 26 godina. Ceo moj život se promenio. Spasilo me je to što sam dobila decu, naučilo me da drugačije postojim na ovom svetu. Završila bih na dnu da nisam odlučila da živim za njih. Ono su bolji od mene, što, uostalom, svi i želimo svojoj deci – iskrena je Anđelina, koja već dve decenije obilazi najnesrećnije kutke planete i pokušava da pomogne gde god može.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Dokumentujući humanitarne priče uvidela je da zapadni konzumerizam ima negativan uticaj po zemlje u razvoju: eksploatacija dece koja se koriste kao radna snaga, ilegalno vađenje materijala i ostalih resursa, zagađivanje prirode i životne sredine, gomilanje otpada u blizini naseljenih mesta…

Zanosna glumica veruje da bi modna priča na njen način mogla bar malo da promeni stanje stvari. Na bolje, naravno.

Izvor slike: Anthony Harvey/Getty Images