1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Overthinking: Kako prestati sa...

Overthinking: Kako prestati sa preteranim razmišljanjem?

30. septembar 2024.

| Snežana Vranić
Izlaz nije lak, ali je moguć...

Overthinking je veoma zamarajuć i generalno ne donosi ništa preterano dobro. Međutim, kako prestati sa preteranim razmišljanjem?

Overthinking ili preterano razmišljanje je veoma uobičajeno, ali je najčešće beskorisno. Crpi našu energiju, povećava stres i anksioznost i povezan je sa velikim brojem bolesti mentalnog zdravlja.

Kako prestati sa preteranim razmišljanjem i šta je to?

Prekomerno razmišljanje je u stvari razmišljanje o nečemu previše i predugo – često bez ikakvog rešenja. Njega karakterišu destruktivni obrasci razmišljanja kao što je neprestana briga. A to je navika koju je teško prekinuti. Umesto da rešavate problem, vi iznova i iznova proživljavate traumu koja se ne rešava.

Overthinking se javlja kao mehanizam preživljavanja. Kada je ljudima bilo potrebno da love, traže sklonište i izbegavaju opasnost, preterano razmišljanje je služilo kao mehanizam preživljavanje. Savremeni ljudi se ne suočavaju sa tim problemima, pa je ovo više korisno. Mnogi faktori, uključujući društvena očekivanja, međuljudske odnose i percepciju neuspeha i prošla iskustva mogu izazvati preterano razmišljanje. Ipak, postoji nekoliko stvari koje možete isprobati da biste prekinuli ovaj začarani krug.

Fokusirajte se na rešenje umesto na problem

Pokušajte da razmišljate kroz drugu perspektivu. Umesto da se prepustite mislima na propast, fokusirajte se na rešavanje problema onoga što se trenutno dešava. Pozitivno preoblikovanje vam omogućava da priznate negativne aspekte i zatom od vas traži da procenite da li postoji drugi način da sagledate situaciju.

Pratite potencijalne okidače

Ako primećujete da vam se tokom određenog godišnjeg doba ili u određenoj situaciji ovo češće događa, obratite pažnju. Pokušajte da predupredite sebe i da stvorite pozitivan mentalni stav povodom problema sa kojim treba da se suočite. Ako znate šta vas izaziva na ovakvo razmišljanje, rešite se stresora.


Pišite dnevnik brige

Odgovor na pitanje kako prestati sa preteranim razmišljanjem jeste da imenujete problem i potom ga pustite. Zbog toga su dnevnici dobra stvar jer brige i probleme ispišete na stranici i zatvarajući stranice ćete lakše pustiti te misli.

Ne dozvolite sebi da razmišljate

Ne možemo da se brinemo ako nemamo vremena da se posvetimo nametljivim i destruktivnim mislima. Budite zauzeti. Ako negativne misli počnu da se uvlače, ustanite i otresite ih. Naravno, najbolje bi bilo da radite stvari koje volite.

Dišite i meditirajte

Kada se izgubite usred stresnog preteranog razmišljanja, naučite kako da dišete i/ili meditirate. Isprobajte neke tehnike opuštanja da biste se smirili. Kontrolisano disanje može pomoći u tome.

Zatražite stručnu pomoć

Iako se svi ponekad suočavaju sa overthinking-om, postoji tačka u kojoj to postaje destruktivno. Na primer, ako ne možete da kontrolišete koliko ste zabrinuti to počinje da ometa vašu sposobnost da funkcionišete, možda je vreme da potražite pomoć profesionalca.

Ostanite prisutni

Teško je previše razmišljati o prošlosti ili budućnosti, ako ste prisutni u trenutku. To može biti ključ da vam sve ne izmakne kontroli. Pokušajte da postavite sebi pitanje: „Šta mogu da uradim sada da to rešim?“ i učinite to. Ako je odgovor na ovo pitanje „ništa“ onda pokušajte da prihvatite to i shvatite da vaše preterano razmišljanje u tom slučaju neće ništa promeniti. Budite strpljivi.

Izvor slike: Jacob Wackerhausen/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate