1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Psychology
  6. /
  7. Kako se brzo osloboditi...

Kako se brzo osloboditi negativnih emocija?

11. jul 2024.

| Snežana Vranić
Da li ste čuli za vežbu "Ledeni breg gneva"?

Ako se pitate kako se brzo osloboditi negativnih emocija onda je odgovor na to vežba „ledeni breg gneva“.

Reč je o brzoj i jednostavnoj vežbi koja će vam brzo pomoći da povratite unutrašnju harmoniju. Svako je iskusio momenat da se veoma brzo prebacimo sa pozitivnog na negativno razmišljanje i da potom ne umemo da se vratimo.

Kako se brzo osloboditi negativnih emocija: Metoda „Ledeni breg gneva“

Jedna od klasičnih vežbi za borbu protiv negativnog razmišljanja je upravo ova vežba koju je razvila Ešli Lipman (Ashley Lipman). Cilj vežbe je da svaku negativnu situaciju ili stanje treba predstaviti kao vrh ledenog brega, a njegove uzroke kao njegov donji, najmasovniji deo. Međutim, da biste u potpunosti eliminisali negativnost, potrebno je kombinovati nekoliko tehnika odjednom.

Kako se koristi metoda?

Za početak, razmislite o tome kako ćete se osećati u vezi sa negativnom situacijom tokom vremena. Sad vas je možda razljutio neko ko vam je dobacio nešto iz susednog auta, ali kako ćete se osećati povodom toga za nedelju dana?

Pronađite izvor negativnosti i oslobodite ga se

Sve situacije koje unose negativnu energiju u vaš život su individualne. A ako se ova situacija ipak dogodi, prva stvar koju treba da uradite je da shvatite šta je uzrok negativnih emocija i da ih se rešite. Ispod besa leži drugi, veći deo: razlog ili skup razloga koji su izazvali ove emocije. Morate mirno da poslažete šta se desilo u vašoj glavi i precizno razumete šta je ili ko je izazvao ovo negativno stanje. Tek kada ste sto posto sigurni u izvučeni zaključak i da to nije vaša impulsivna odluka, treba da počnete da eliminišete izvorni izvor negativnih emocija i misli.

Važno je shvatiti da dok nam pozitivne emocije daju energiju, negativnost je „isisava“. U savremenom svetu, svakoj osobi je potrebno mnogo energije: kod kuće, na poslu, za sastanke, bavljenje sportom i za vreme sa sobom. Ako ste i pored svega toga fiksirani na negativne emocije, većina vaše energije ne odlazi nikuda, a na kraju je jednostavno nema dovoljno da postignete svoje ciljeve. Pretvarate se u ljutu, umornu i apatičnu osobu koja nema snage ni za šta.


Nadoknadite negativno razmišljanje pozitivnim

Kada ste se oslobodili uzroka negativnih emocija i shvatili da one isisaju mnogo energije iz vas, vredi u svoj život dodati pozitivno razmišljanje. Uradite nešto što će vam sigurno dati pozitivne emocije: pogledajte film ili pročitajte knjigu koja će vas inspirisati i dati vam energiju. Uvek je teško napraviti prvi korak ka boljem osećanju, ali samo vi možete da se pripremite za to.

Ako shvatite da doživljavate negativne emocije zbog voljene osobe, supružnika ili dece koja su zbog nečega ljuta ili uvređena, ne treba to odmah shvatiti lično i usvojiti njihove emocije . Često, zbog unutrašnje ranjivosti i impulsivnosti, možemo preneti svoje emocije na druge ljude, a da im ne želimo zlo. Zbog toga ne bi trebalo da uzimate k srcu nikakve vriske, ljutnju i prigovore – bolje je pokušati da razjasnite razlog negativnosti i postupite na osnovu izvedenih zaključaka.

Izvor slike: Choreograph/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate