1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Nebeski ukus: Knedle od...

Nebeski ukus: Knedle od rikote sa šparglom

03. maj 2023.

| Hana Dunđerov
Jednostavno jelo, punog ukusa

Iako im je cena još uvek prilično visoka, jedna je dobra vest: sezona špargle je dosšla! Od ovog zdravog povrća posebnog ukusa mogu se pripremiti veoma raznovrsna jela. Naravno, ako ste novi u ovom svetu, uvek vam je na raspolaganju kombinacija koja se smatra klasikom: špargla plus limun i rikota, kao i parmezan. U donjem receptu, s jedne strane, napravljena je lagana, penasta knedla od rikote sa citrusnim sosom i hrskavim komadićima špargle, Krajnji rezultat je složeno, ukusno jelo od testenine.

Knedle od rikote sa šparglom

Sastojci:
Za knedle od rikote:

  • 2 šolje punomasne rikote
  • 1 šolja fino rendanog Grana Padano
  • 1 veliko jaje
  • 1 žumance
  • 2 kašičice soli
  • 1/4 šolje višenamenskog brašna (malo više ako je potrebno)

Za špargle

  • 200 grama zelene špargle, iseckane
  • 2 šolje bujona
  • 3 kašike putera
  • 2 kašike mladog luka isečenog na kolutove
  • 2 kašičice svežeg limunovog soka
  • so i biber
  • malo maslinovog ulja

Knedle od rikote sa šparglom – recept

Dobro ocedite rikotu. Rikotu, narendani parmezan, celo jaje i žumance izmešajte u homogenu masu. Dodajte brašno dok ne dobijete testo  pogodno za oblikovanje!
Knedle napravljene od testa stavite na pobrašnjavljenu podlogu. Skuvajte ih u ključaloj vodi, pazeći da u šerpi ne bude previše knedli odjednom. (Kuvane su kada se podignu na vrh vode, potrebno im je oko 3-4 minuta)
U međuvremenu skuvajte špargle u posoljenoj vrućoj vodi 2-3 minuta, a zatim povrće ubacite u činiju punu leda!
Pustite da bujon provri, a zatim smanjite vatru na srednju. Dodajte puter, pa dodajte kuvane knedle, i ostavite da se sos malo zgusne!
Na kraju umešajte špargle i mladi luk, pa dodajte svež sok od limuna. Začinite solju i biberom po ukusu, pre serviranja pokapajte maslinovim uljem.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: EzumeImages/iStock/GettyImagesPlus