1. Home
  2. /
  3. Ženski stav
  4. /
  5. Proglašen dobitnik Nobelove nagrade...

Proglašen dobitnik Nobelove nagrade za mir: U strogoj tajnosti se krilo ime žene koja je hapšena

06. октобар 2023.

| Jelena Mladenović
Iranska aktivistkinja bila je hapšena i proganjana

Narges Mohamadi, iranska aktivistkinja, ovogodišnja je dobitnica Nobelove nagrade za mir, saopštio je komitet u Oslu, a više od 350 imena nominovanih su držana u strogoj tajnosti do objavljivanja dobitnika.

Mohamadi je nagradu dobila za odlučnu borbu protiv represije nad ženama u Iranu i za njen aktivizam u oblasti ljudskih prava.

– Narges Mohamadi je žena, aktivistkinja za ljudska prava i borkinja za pravdu. Ovogodišnjom nagradom, takođe, odajemo priznanje stotinama hiljada ljudi koji su demonstrirali protiv politika teokratskog režima koji sprovodi diskriminaciju i represiju, targetirajući žene – saopšteno je iz Komiteta.

Dragana Simović dobitnica tri prestižne nagrade, filantrop, uspešna preduzetnica i porodična žena

Mohamadi je decenijama izuzetno aktivna u borbi za ljudska prava u Iranu, pri čemu je prvi put hapšena 1998. godine. Tada je zbog aktivizma osuđena na godinu zatvora.

Od tada do danas je konstantno progonjena, često hapšena, a upravo je Mohamadi prošle godine objavila detalje o tome šta se dešavalo u ćeliji u kojoj je bila Mahsa Amini, nakon čije su smrti usledili masovni i dugotrajni protesti širom Irana.

Izvor slike: Getty Images