1. Home
  2. /
  3. Ženski stav
  4. /
  5. Karmen del Orefiče najstariji...

Karmen del Orefiče najstariji fotomodel, ima 92 godine i dalje hara modnim pistama (foto)

22. јануар 2024.

| Milena Jeremić
Žena lavica...

Karmen del Orefiče poznata je kao najstariji fotomodel u modnoj industriji, a njena životna priča je dostojna romana.

Karmen del Orefiče bila je bistro dete iz siromašnog domaćinstva, spremno za sve neobične poslove koji bi finansijski pomogli njenim roditeljima.

Ana Posi – Najstarija baristkinja na svetu ima 99 godina, i još radi

Njen prvi kontakt sa svetom mode bio je neuspešan. Njoj je dok se autobusom vozila na čas baleta prišla supruga Hermana Landšofa.

Iako je tada imala samo 13 godina, Karmen je uvidela da se njene probne fotografije ne prodaju brzo. Međutim nije odustajala.

Nakon što je postala omiljeni model fotografa Ervina Blumenfelda sreća joj se osmehnula, te se sa samo 15 godina po prvi put našla na naslovnoj strani prestižnog časopisa Vog.

Za nju je ovo bila prilika da se obuče i igra odrasle osobe. Za fotografe, s druge strane, Karmen je bila slučajno otkriće svežeg mladog talenta koji je idealno prilagođen njihovoj modnoj industriji.

Suze hrabre glumice dirnule svet – Teško bolesna Kristina Eplgejt uplakana na dodeli EMI nagrada

Odrastanje u nemaštini rezultiralo je time da je Karmen na početku karijere bila toliko mršava da su fotografi morali da joj kače haljine kako one ne bi spadale i da joj obline popunjavaju papirnim maramicama.

U porodičnoj kući nisu imali ni telefon, pa je Vog morao da šalje kurire da je pozovu na snimanje.

Njen početna plata nije bila dovoljna da prehrani porodicu, te su ona i mama radile i kao krojačice. Honorar joj je 1947. podignut na 10-25 dolara po satu.

Pojavila se na naslovnoj strani „Voga“ oktobra 1947. godine, kao jedna od najmlađih devojaka koje su krasile naslovnicu.

Potom je postala i zaštitno lice magazina „Harper’s Bazaar“, a fotografisao ju je Melvin Sokolski 1960. godine. Slika pod nazivom „Carmen Las Meninas“ obišla je svet.

Mark Šo ju je fotografisao za kampanju donjeg veša „Vanity Fair“, u kojoj je Del Orefiče zaklanja lice rukom. Bila je muza slikara Salvadora Dalija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linh Nguyen (@linhhair)

Povukla se iz manekenstva nakon svog drugog braka 1959. godine, a posle trećeg razvoda vratila se manekenstvu.

Najlepša žena 2023. godine je ona, Margo Robi zauzela 90. mesto

Od tada Karmen del Orefiče se pojavljivala u kampanjama za najpoznatije modne kuće, a prošetala je pistom za Anu Sui, Stefana Rolana, Tijerija Muglera i Guo Peja.

– Idem do 105, pa ću videti da li želim da promenim profesiju – izjavila je Karmen del Orefiče jednom prilikom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fay Hart (@theladyofthegoldrings)

Karmen del Orefiče dokaz je da su godine samo broj, ali i da neke žene stare kao vino.

Zahvaljujući višedecenijskom iskustvu ova hrabra žena dobila je titulu najstarijeg fotomodela. Iako ima 92. godine ona i dalje radi.

Bravo, Karmen!

Izvor slike: youtube printscreen

Nastavite da čitate