Kako je Milena Radulović postala heroina našeg doba

20. septembra 2023.

| Snežana Ilić
Milena Radulović hrabro protiv nasilnika

Kada se, početkom 2021. godine, Milena Radulović odlučila na jedan hrabar potez – da pred celim svetom, bez straja i kompromisa, pokaže zube predatoru – javnost je, malo je reći, bila šokirana.

Otvorila je bolnu temu koja muči mnoge žene različitih generacija, temu koja se na ovim geografskim širinama i dužinama uglavnom gura pod tepih jer živimo u takvom društvu, i pokrenula čitav niz pitanja. Pre svega, šta žena može da učini kako bi se zaštitila od nasilnika i kome da se obrati za pomoć.

Borba protiv nasilja u školama – Ćutanje nas čini saučesnicima!

Suđenje učitelju glume Miroslavu Miki Aleksiću juče je nastavljeno u Beogradu, a mlada glumica izjavila je da ostaje pri svemu što je do sada rekla.

Kada je dolazila u zgradu, dočekao ju je transparent podrške: Verujemo Mileni Radulović. Jedna reč bila je dovoljna. Verujemo joj.

Milena Radulović

Photo by Antonio Ahel/ATAImages

Od njenog iskaza, koji su preneli svi mediji, ledi se krv u žilama. No nije se ustručavala da ispriča sve, do detalja. Kako je navela, u školu glume Stvar srca počela je da ide sa jedanaest godina, i obožavala ju je do sedamnaeste, kada su počele da se dešavaju mučne stvari.

Milena Radulović – Osećala sam se prljavo…

– Kada se prvi put dogodilo, bila sam u šoku. Najpre sam sebi pokušavala da opravdam to, rekavši da je verovatno u pitanju neki test. Onda se ponovilo… Mislila sam da me kažnjava, osećala sam se prljavo, kao da sam najgora. Izgubila sam samopouzdanje. Čovek kojem sam verovala je učinio nešto tako bolno, povredio me je kao niko u životu – otkrila je glumica kroz kakav je pakao prolazila.

Milena Radulović

Photo by Antonio Ahel/ATAImages

To je samo deo potresne ispovesti, koja je juče trajala tri sata i, kako su prisutni istakli, nije bila nimalo prijatna za slušanje. Ipak, ono što je Milena uradila – javno suprotstavljanje osobi koja ju je povredila i ostavila joj ožiljak za ceo život – moglo bi da se nazove revolucijom. Bio je to podstrek ostalim zlostavljanim ženama da učine isto, da progove o grozotama koje su doživljavale i preživljavale. Bez straha i sramote, toliko prisutne u balkanskom društvu.

Razbijanje tabu tema

Seksualno zlostavljanje, uznemiravanje i nasilje ovde su i dalje tabu teme, a Milena je sopstvenim primerom poručila da je vreme da se tim traumama javno priča, kako bi se sprečile i sankcionisale, ne samo pravno, već i ljudski. Bez pitanja zašto tek sada o tome govori, zašto je ćutala, da li postoje neki skriveni motivi, i sličnih nedoumica kojima je ovdašnja javnost sklona.

Milena Radulović

Photo by Antonio Ahel/ATA Images

Aleksić je, podsetimo, posle višemesečne istrage optužen za četiri krivična dela silovanja i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja. Prva ga je za zlostavljanje prijavila Milena, ubrzo se optužbama pridružila njena koleginica Iva Ilinčić, a potom i druge devojke.

Milena Radulović, Dragana Kosjerina i Džejla zablistale u Veneciji

 

– Neizmerno sam ponosna što posle određenog vremena zajedno stajemo ovome na put. Ovo nije me too pokret, apelujem da govorimo o silovanju maloletnih lica, monstruozno izmanipulisanih od strane narciosidnog psihopate. Moje obraćanje javnosti usmereno je na podršku svim prethodnim žrtvama da se jave tužilaštvu, bez straha, jer će naići na profesionalan rad i pristup, kao i na sve žrtve bilo kakvog seksualnog uznemiravanja ili silovanja.

Niste same, nijedna devojčica, devojka ili žena ne sme da proživi, ili proživljava bilo šta slično – izjavila je Milena nakon optužbe koja je prvih dana 2021. godine šokirala Srbiju.

Život Milene Radulović mora dalje, tu je nova ljubav

Posle otvaranja Pandorine kutije počele su da se javljaju i druge žrtve, koje više ne žele da ćute i da nose osećaj krivice. Teret je pretežak i može da ostavi trajne posledice po psihičko zdravlje, a monstrumima u svim sferama života mora se jednom za svagda stati na put.

Milena Radulović

Photo by Antonio Ahel/ATAImages

Mlada glumica, koja sada ima 28 godina, bez sumnje je heroina našeg doba.  Nastavila je sa svojim životom, vratila se poslu, odškrinula i vrata internacionalne karijere…

Tu je i nova ljubav. Juče, kada je dolazila na suđenje, za ruku je čvrsto držala dečka Ognjena Jankovića, člana grupe Beogradski sindikat. On joj je, uz roditelje, najveća podrška.

Izvor slike: ATA Images