1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Sastojak u proizvodima za...

Sastojak u proizvodima za ispravljanje kose šteti bubrezima?

13. јун 2024.

| Snežana Vranić
Evo šta brine stručnjake...

Medicinska akademija upozorava da proizvodi za ispravljanje kose štete bubrezima. Tačnije, jedan od sastojaka koji se u njima nalazi.

Hemijska supstanca, glioksilna kiselina koji se nalazi u proizvodima za ispravljanje kose zabrinjava akademiju medicina. Za ovaj sastojak se sumnja da je uzrok zatajenja bubrega kod nekoliko pacijenata.

Kako proizvodi za ispravljanje kose štete bubrezima?

Ispravljanje kose se radi da bi kosa bez kovrdžanja bila glatka i sjajna. Međutim, ovaj proces zahteva upotrebu hemikalije za koju se sumnja da ima štetan uticaj na zdravlje. Naučne medicinsko društvo upozorava na glioksilnu kiselinu, sastojak koji može dovesti do akutnog zatajenja bubrega.

Nedavni naučni članci upozoravaju na zdravstvene rizike u vezi upotrebe ovog molekula u kozmetici kojima su korisnici direktno izloženi udisanjem ili putem kože ili kontakta očima.

Proizvodi za ispravljanje kose štete bubrezima izazivajući akutnu bubrežnu insuficijenciju

Studija objavljena u martu 2024. u naučnom časpoisu The New England Journal of Medicine (Medicinski žurnal nove Engleske) je ukazala na opasnost glioksilne kiseline koja se sada koristi umesto formaldehida za koju se sumnja da je kancerogena.

Studija se bavi slučajem 26-godišnje žene koja nije imala istoriju bolesti, ali je prikazala tri uzastopne epizode regresivne akutne bubrežne insuficijencije nakon ispravljanja kose. Ovo stanje je povezano sa formiranjem kristala oksalne kiseline u bubrežnim tubulima. Ovi kristali su izazvani kiselinom koju apsorbuje skalp i koža tokom ispravljanja.

Takođe, postoje i drugi radovi koji ukazuju na slične probleme. Pored toga, institucija takođe izaziva zabrinutost zbog glikolne kiseline metabolizovane u glioksilnu kiselinu koja se koristi za piling lica. Apsorpcija glikolne kiseline u koži zavisi od pH vrednosti proizvoda, njegove koncentracije, trajanja izlaganja koži i lipofilnih svojstava proizvoda.

Preporuke za upotrebu kako bi se zaštitili

Medicinska akademija preporučuje da se ova informacija proširi i dostavi zdravstvenim radnicima, frizerskim salonima i preduzećima koja prodaju kozmetičke proizvode na bazi ovih kiselina kako bi bili svesni rizika u roku od 24 do 48 sati nakon tehničkih procedura.

Korisnici moraju biti informisani o rizicima koje nosi ova praksa. Pored toga, važno je i da umeju da prepoznaju simptome ovog stanja kao što je akutni bol u stomaku, mučnina i brzo povraćanje. Izbegavajte da koristite proizvode na bazi glioksilne i glikolne kiseline, naročito u slučaju oštećenja vlasišta ili kože lica što može povećati njihov prolazak.

Izvor slike: nortonrsx/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate