1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Kako zaštititi kućne ljubimce...

Kako zaštititi kućne ljubimce od buke, vatrometa i petardi

30. децембар 2023.

| Milena Jeremić
Ovo su naši saveti

Vreme praznika ispunjeno je smehom, radošću i proslavama. Međutim, ne smete da zaboravite na dobrobit vaših kućnih ljubimaca koje povećana buka plaši.

kućne ljubimce

jessica-lewis / pexels

Jaka svetla, glasna muzika i druge aktivnosti koje prate praznike mogu biti zastrašujuće i čak opasne po vaše krznene saputnike.

Poznati sa kućnim ljubimcima – Zvezde koje uživaju u društvu svojih mezimaca

Kako biste zaštitili kućne ljubimce i osigurali što mirniju prazničnu sezonu donosimo vam nekoliko saveta kako da izađete na kraj sa opasnostima koje sa sobom nose upotreba pirotehničkih sredstva.

Sigurno sklonište u vašem domu

Pronađite tiho i udobno mesto u svom domu gde se ljubimac može povući kada se oseća preopterećeno i uplašeno.

Ovo područje treba da bude opremljeno njihovim omiljenim igračkama, posteljinom, omiljenim jastukom i poznatim mirisima.

Osigurajte da ovaj prostor ostane netaknut i dostupan tokom cele praznične sezone, pružajući ljubimcu osećaj sigurnosti i zaštite.

kućne ljubimce

cottonbro studio / pexels

Dneve rutine su veoma važne

Održavanje dnevnih rutina može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti kod ljubimaca.

Pridržavajte se njihovih redovnih obroka, vežbanja i igre koliko je to moguće. Poznata i predvidiva rutina može pružiti utehu tokom razdoblja povećane aktivnosti i buke.

Izloženost opasnostima svedite na minimum

Praznična sezona donosi mnoge potencijalne opasnosti za kućne ljubimce, uključujući toksičnu hranu, sobne biljke i novogodišnje ukrase.

Na samom početku treba da budete potpuno sigurni da vaš mali, dlakavi prijatelj nema pristup štetnim stvarima poput čokolade, groža i  novogodišnjih ukrasa koje može progutati.

Najbogatija mačka na svetu – Mačka Nala je Instagram influenserka

Trudite se da što ranije izvodite psa u šetnju dok još nema previše buke i ranije uveče pre nego što se začuju zvuci vatrometa.

Izbjegavajte prevelike gužve, gradske trgove, bučne ulice i delove naselja sa školskim igralištima zbog upotrebe petardi.

Mogućnost distrakcije veoma je važna

Pripremite za vaše kućne ljubimce aktivnosti koje će im odvratiti pažnju od buke i gužve. Interaktivne igračke, zanimljive igre i izazovi traženja poslastica ili omiljene igračke mogu pomoći u borbi protiv anksioznosti.

Pripremite kućne ljubimce za ono što sledi

Petarde i glasni zvukovi mogu biti posebno zastrašujući za ljubimce zbog toga je poželjno da u večernjim satima zatvorite sve prozore i spustite roletne kako bi se smanjila izloženost buci.

Mali kućni aparati poput fena, usisivača vam mogu pomoći da se kućni ljubimci na bezbedan način priviknu na ono što sledi.

kućne ljubimce

sam lion / pexels

Savet veterinara nije na odmet

Ako ste sigurni da će vaši kućni ljubimci, bez obzira na sve, biti veoma uplašeni tokom praznika, neophodno je da potražite savet veterinara.

Na osnovu situacije on vam može preporučiti određene tretmane ili lekove koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma kod vaših kućnih ljubimaca.

Izvor slike: leah kelley / pexels

Nastavite da čitate