1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Koliko često je normalno...

Koliko često je normalno imati seks?

24. фебруар 2024.

| Miljana Momirović
Imamo odgovor.

Možda se osećate da intima u vezi nije na nivou koji biste želeli, pa je potpuno legitimno što se pitate: koliko često je normalno imati seks?

Na internetu ćete pronaći brojne standarde kada su u pitanju ljubavni odnosi. Na primer, trebalo bi da sačekate tri sastanka da biste imali seks. Ili godinu dana da počete da živite zajedno, dbe godine da biste se verili i još godinu dana dok se ne venčate. Ovi vremenski rokovi su iscrpljujući i nisu za poređenje.

Ipak, pitali smo stručnjake da rešimo dilemu jednom za sva vremena i evo šta kažu koliko često bi trebalo imati seks.

Koliko često je normalno imati seks?

Svi želimo biti u najsrećnijoj vezi koja funkcioniše bespekorno od ujutru do uveče ali nije uvek tako. Hronični umor, porodični problemi i stres prirodno smanjuju nivo seksualne želje, pa je normalno kao da niste svakodnevno raspoloženi za igre u krevetu.

Ali šta ako vam se čini da niste dovoljno često intimni sa svojim partnerom?

Ne postoji tačan broj

Sociolozi često proučavaju koliko često je normalno imati seks, tako da postoji mnogo informacija o tome. Studija objavljena u Social Psychological and Personality Science proučavala je 30.000 parova tokom 40 godina. Otkrili su da je seks jednom nedeljno savršeni broj za parove. Međutim, parovi koji imaju više seksa nisu bili više ili manje srećni, ali parovi koji imaju manje su prijavili da su seksualno manje ispunjeni. Druga studija u Archives of Sexual Behavior pokazala je da prosečna odrasla osoba preferira da ima seks 54 puta godišnje, što je otprilike jednako jednom nedeljno.

Da li je manje seksa bolje?

U svetu u kome se čini da postoji stalni pritisak da povećamo količinu seksa koju imamo, često možemo zaboraviti da bi seksualna povezanost sa sobom možda podrazumevala manje seksa, umesto više. Mnogi parovi tvrde da imaju bolji seks kada ga je manje, a ne više. Za svaku osobu je drugačije i zbog toga ne bi trebalo dase poredite. Često dobijanje najvećeg zadovoljstva u svom seksualnom životu znači prilagođavanje vašeg seksualnog života trenutnim potrebama, ciljevima i prioritetima – a ne prilagođavanju određenom broju ili očekivanjima drugih ljudi.

Ako imate odličan seks i osećate se povezanim sa sobom i svojim partnerom, nema razloga da brinete o ispunjavanju broja koji je neko drugi odredio.

Dakle, koliko često je normalno imati seks?

Ako nema naprezanja u vezi, a međusobne potrebe su obe zadovoljene, zašto bismo se (ili nauka) pitali koliko često biste to trebali da vodite sa svojim partnerom?! Lako je uporediti seksualni život sa nečijim drugim i zapitati se koliko često je normalno imati seks ali odgovor nikako nije univerzalan.

Seksualni pritisak dolazi iz svih oblasti, a stalna briga da li je vaš seksualni život normalan ili ne je prilično kontraproduktivna. Čest seks nije ono što vezu čini „boljom“. Samo zato što imate manje seksa nego što mislite da je normalno ne znači da je vaša veza loša.

Na kraju krajeva, čak i ako odredite šta je vaše „normalno“, to će opet da se razlikuje od nedelje do delje. I to je potpuno u redu!

Izvor slike: Andrii Lysenko/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate