1. Home
  2. /
  3. News
  4. /
  5. Otpušite nos za 5...

Otpušite nos za 5 minuta

04. март 2024.

| Miljana Momirović
Pronašli smo rešenje.

Smenjivanje toplog i hladnog vremena i ove zime produžiće sezonu prehlada i gripa što gotovo uvek prate simptomi poput zapušenog nosa ili curenje sekreta iz nosa. Ova neprijatnost otežava nam sprovođenje uobičajenih dnevnih aktivnosti: gubimo fokus tokom rada, deca imaju pad koncentracije tokom nastave u školi, loše spavamo zbog otežanog disanja…

Boravak na hladnom vazduhu učiniće da se naši krvni sudovi skupe. Ulaskom u zagrejanu prostoriju, naše telo će se ugrejati, a krvni sudovi proširiti i postati propustljiviji. Time se stvaraju uslovi da nam „proradi nos“ ili da se zapuši, pa ćemo biti prinuđeni da se izvesno vreme borimo sa rinitisom, neprijatnom upalom sluznice nosa. Pri ovoj stalnoj promeni temperature, toplo-hladno, osobama sklonim infekcijama neprestano će pri ruci biti maramice zbog čestog curenja sekreta iz nosa.

Virusi vole toplo vreme jer se tada više razmnožavaju, pa im zato pogoduju zatvoreni prostori puni ljudi, pogotovo ako nisu adekvatno provetreni. Na taj način stvara se idealan ambijent za njihovo razmnožavanje i prenošenje sa osobe na osobu. Nakon kijanja, zarazna čestica u proseku leti do 2 metra udaljenosti i prenosi se na drugu osobu. Kad dođe do virusne infekcije, prisustvo obilnog sekreta može dovesti do zapaljenja sinusa, uva i grla. Slivanje sekreta niz ždrelo dovodi do kašlja i prenosa infekcije u donje disajne puteve.

U ovim situacijama pomoći će lokalni nazalni dekongestivi, tj. kapi ili sprej rastvori za nos koji sadrže aktivnu supstancu ksilometazolin. Upotrebom spreja za nos napušta se lagano tradicionalni oblik primene kapi, jer je prednost korišćenja sprej rastvora u tome što se može primenjivati i u uspravnom položaju; mlaz raspršivača mnogo ravnomernije oblaže sluznicu, a tečnost se ne sliva u ždrelo. Takođe, korišćenjem spreja sprečava se zastoj sekreta i komplikacije kao što je bakterijska superinfekcija do koje dolazi nakupljanjem patogenog sadržaja u sinusnim šupljinama.

Upotrebom ovih proizvoda, već posle 5 minuta delovanja, efikasno se smanjuje otok sluzokože nosa, olakšava se disanje kod zapušenog nosa, alergijske upale nosne sluznice i sinuzitisa. Sprej rastvor, koji sadrži 0,5 mg/mL aktivne supstance ksilometazolin preporučuje se deci od 6 do 12 godina jer brzo pročišćava nos i komforan je za upotrebu. Odraslima i deci starijoj od 12 godina namenjen je sprej rastvor koji sadrži 1 mg/mL aktivne supstance ksilometazolin, a ukoliko vam je potrebna dodatne nega nosne sluznice preporučuje se proizvod koji pored aktivne supstance ksilometazolin sadrži i dekspantenol 50mg/ml.

Primena ovih preparata preporučuje se tokom cele godine. Neophodni su u raznim situacijama i skoro svim uzrastima, jer već prolaskom sezone virusnih infekcija i prehlada treba biti spreman za sezonu alergija. Od februara mnogi ljudi se bore sa alergijskim rinitisom koji izaziva polen, kojeg od oktobra, novembra smenjuju novi „okidači“ – buđ i grinje. Tokom zime alergen u zatvorenim prostorijama takođe može biti i duvanski dim. Sprej rastvor za nos je pravo rešenje i brza pomoć da slobodno dišete bez zapušenog nosa.

snup rastvor za nos

Izvor slike: fizkes/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate