Rijeka u znaku Women’s Weekend konferencije

31. јануар 2024.

| Stana Luković
Drugi Women’s Weekend posvećen jačanju ravnopravnosti

“Sanjam o vremenu kada će neko biti uspešan, bez obzira na to je li žena ili muškarac. Društvo u tome treba pomoći ženama, a inspirativna ženska priča je ujedno i najbolja inspiracija drugim ženama”.

Poruka je kojom je Marina Medarić, zamenica župana Primorsko-goranske županije, na najbolji način najavila drugo izdanje Women’s Weekenda na koje, između ostalih, stiže inspirativna američka spisateljica dr. Cat Bohannon, potom Lisa Carmen Wang, jedna od 30 osoba na Forbesovoj lestvici najuticajnijih osoba mlađih od 30 godina, slovenska aktivistkinja, sociološkinja i voditeljica Instituta 8. mart Nika Kovač, Lana Djurkin-König.

Women’s Weekend

Mak Vejzović

Ona će predstaviti svoje profesionalno putovanje tokom 20 godina rada u globalnim kompanijama na liderskim pozicijama odgovornima za sigurnost te Francuskinja Murielle Nouchy, ekspertkinja s dugogodišnjim iskustvom u turizmu i članica organizacije Femmes de Tourisme.

To su samo neka od istaknutih imena koja će dati doprinos osnaživanju uloge žena u društvu, a koja su predstavljena na konferenciji za medije održanoj u novouređenoj i otvorenoj Gradskoj knjižnici u Art kvartu Benčić u Rijeci u povodu najave drugog izdanja Women’s Weekenda koje će se održati od 7. do 10. marta u prostoru Muzeja moderne i savremene umetnosti i Art kvarta.

“Kada sam razmišljala o pokretanju Women’s Weekenda znala sam da želim dati priliku ženama koje imaju ogromnu i važnu  ulogu u poslovnom svetu i društvu, no nažalost često prolaze neprimećeno ili nisu u prvom planu. Čini se da je postojala velika potreba za takvim događajem jer već je odjek prve konferencije potvrdio važnost Women’s Weekenda.

Ravnopravnost i osnaživanje žena nam je u fokusu zato nas veseli dolazak nekih od najzanimljivijih autorki, liderki i preduzetnica u regiji, ali i svetu.”, istaknula je Nevena Rendeli Vejzović, inicijatorka i direktorka Women’s Weekenda.

Women’s Weekend

Mak Vejzović

Novost ovogodišnjeg Women’s Weekenda je uključivanje Evropske komisije što će dodatno osnažiti konferenciju.

“U saradnji s Predstavništvom Komisije u Hrvatskoj, Centrom Europe Direct i Sveučilištem u Rijeci prvoga dana konferencije, 7. ožujka, za koji će ujedno biti slobodan ulaz za sve posetitelje, razgovarat ćemo o tome kako je i zašto još uvek ravnopravnost potrebno zakonski regulisati, i to s evropskog nivoa, te zašto je to dobro za žene, muškarce i biznis u praksi, a u tome će nam pomoći predstavnici akademske zajednice i EK te poslovnog sektora”, najavila je Andrea Čović Vidović, voditeljka predstavništva Evropske komisije u Hrvatskoj.

Podsetila je da EK aktivno radi na zaustavljanju rodno uslovljenog nasilja, rušenju rodnih stereotipa, ukidanju rodnih razlika na tržištu rada, postizanju jednakog učešće u svim sektorima privrede, borbi protiv rodnih razlika u platama i penzijama, ukidanju rodnih razlika u oblasti socijalne zaštite i postizanju rodne ravnoteže u donošenju odluka i politici – kako u državama članicama Unije i celoj Evropi, tako i globalno.

Women’s Weekend

Mak Vejzović

Dok god jedna grupa ljudi gubi vreme nedeljom boreći se za neravnopravnost, one teme koje se obrađuju na Women’s Weekendu itekako su važne. Mi to moramo naglašavati i zadatak svake odgovorne i progresivne politike jeste da te teme stavlja na dnevni red i da o njima raspravlja.

Smatram da nema boljeg mjesta od Rijeke za takvu raspravu. Prošle godine smo se izuzetno dobro zabavili, ali smo i mnogo toga naučili. Dokaz tome je i to što se ovde nalazimo već drugu godinu zaredom”, poručio je Marko Filipović, gradonačelnik grada Rijeke koja se pokazala savršena lokacijom za konferenciju te je već nakon prvog izdanja stala uz bok poznatim riječkim manifestacijama i uticala na jačanje vidljivosti grada i županije.

Women’s Weekend

Mak Vejzović

Zbog toga očekuje da će se povodom Dana žena u Rijeci okupiti hiljade žena i muškaraca, što posebno pozdravljaju i Irena Peršić Živadinov, direktorka TZ Kvarnera te Petar Škarpa, direktor TZ grada Rijeke, kao i Hrvatska turistička zajednica te tehnološki partner A1 Hrvatska koji zajednički pružaju podršku događaju kroz svoje aktivno učešće i doprinos.

„Drago nam je da smo i ove godine deo Women’s Weekend konferencije. Smatramo da upravo žene često mogu ponuditi drugačija rešenja ili perspektivu. Stoga danas u A1 Hrvatska imamo čak 46 posto zaposlenih žena i isti toliki procenat na menadžerskim pozicijama. Želimo privući još više žena, zbog čega sarađujemo s fakultetima i provodimo programe kao što je A1 STEMfemme.“, istaknula je Kristina Ivišić, direktorica Odjela za prodaju korporativnim korisnicima, A1 Hrvatska.

Women’s Weekend

Mak Vejzović

U nedelji obeležavanja Dana žena ne propustite biti deo tri dana inspirativnih i edukativnih panela i predavanja, ali i odlične zabave na drugom Women’s Weekendu u Rijeci!

Ulaznice osigurajte na linku, a sve informacije o programu i sadržajima na Women’s Weekendu pratite i putem društvenih mreža FB, IG i LinkedIn. Vidimo se u Rijeci od 7. do 10. marta i proslavimo Dan žena zajedno!

Izvor slike: Mak Vejzović