1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Rodna ravnopravnost u svetu...

Rodna ravnopravnost u svetu u toku proteklih godinu dana

20. март 2023.

| Hana Dunđerov
Da li je puna ravnopravnost i dalje samo san?

Protekla godina, kada je u pitanju rodna ravnopravnost, liči na vožnju rolerkosterom: u nekim zemljama je postignut ogroman napredak, dok se u drugim čini da se točak vremena okreće unazad.

Iran

Serija demonstracija koja je izbila prošlog septembra nastavlja se u Iranu i ove godine. Protesti su počeli nakon što je 22-godišnja Mahsa Amini umrla u iranskoj bolnici nakon privođenja policije za moral (usput rečeno, ova policija raspuštena je početkom decembra). Navodno, Mahsa nije nosila hidžab na propisan način.  Njena smrt izazvala je ogromnu reakciju javnosti i pokrenula milione u ovoj zemlji, ali i širom sveta. Iranska vlada je odgovorila hapšenjem hiljada demonstranata, uključujući žene, decu, omladinu i novinare.

Evropska unija

Evropski parlament je u novembru usvojio zakon kojim zahteva od velikih kompanija da do jula 2026, izaberu više žena menadžera na najznačajnije funkcije. Kompanije koje ne ispune kvotu mogu očekivati sankcije. Prema zakonu, najmanje 40 odsto rukovodećih neizvršnih pozicija i najmanje 33 odsto svih rukovodećih pozicija moraju da zauzimaju žene.

Finska

Finska premijerka Sanna Marin dospela je na naslovne strane u avgustu kada su se na mreži pojavili video snimci njene zabave sa prijateljima i poznatim ličnostima. Nakon što se suočila sa pritiskom medija i (uglavnom muškaraca) političara, uradila je test na drogu i izvinila se javnosti zbog objavljivanja snimaka sa žurki kojima je prisustvovala, a na kojima se vide gosti u toplesu. Žene širom sveta istupile su u odbranu finske premijerke.

Kolumbija

U februaru je Ustavni sud Kolumbije dekriminalizovao abortus do 24. nedelje trudnoće. U ovoj južnoameričkoj zemlji abortus je bio dozvoljen samo u situacijama opasnim po život (poremećaji u razvoju fetusa; ako je zdravlje trudnice bilo ugroženo; ako je trudnoća bila seksualno nasilje).

Španija

U maju je španski parlament predstavio zakon koji se bazira na principu „only yes is yes“, zahvaljujući kojem će svaki seksualni napad biti klasifikovan kao silovanje. Do sada, ukoliko nije upotrebljavana sila ili pretnja, slučaj je tretiran kao seksualni napad, bez obzira što žena nije želela odnos. Ovaj pionirski zakon nije sve što se dogodilo u Španiji:  odobrena su plaćena menstrualna odsustva za žene ako medicinskim nalazom dokažu da su menstruacije bolne, u srednjim školama besplatno se deli menstrualni materijal i kontracepcijske pilule.

Ukrajina

U junu su ukrajinski parlamentarci glasali za ratifikaciju Istanbulske konvencije, koja je ocenjena kao istorijska pobeda za ženska prava u zemlji – štaviše, to je bio još jedan korak ka integraciji zemlje u Evropsku uniju. U isto vreme, međutim, pojavili su se uznemirujući izveštaji o broju žena koje su pretrpele silovanje na teritorijama pod ruskom okupacijom.

Indija

U septembru je Vrhovni sud Indije presudio da sve žene, bez obzira na bračni status, imaju pravo na bezbedan i legalan abortus do 24. nedelje trudnoće. U prošlosti, stigma prema neudatim ženama ograničavala je pristup abortusu do 20 nedelja. Telesna autonomija je deo „lične slobode“, rekli su.

Avganistan

Avganistan je postao jedna od najrepresivnijih zemalja na svetu za žene otkako su talibani preuzeli vlast 2021. godine. Prošlog februara obustavljena je prodaja kontracepcijskih proizvoda u dva najveća grada u zemlji. Ženama je zabranjeno da pohađaju fakultete. Zabranjen im je odlazak na javna mesta kao što su parkovi i teretane, ne mogu da rade za nevladine organizacije i moraju da se pokrivaju od glave do pete.

Mađarska

U Mađarskoj je 15. septembra stupila na snagu takozvana uredba o srčanim zvukovima koju je potpisao Šandor Pinter, prema kojoj trudnica mora da dokaže da je slušala zvuk srca svog deteta pre prekida trudnoće.

Ali, napredak je postignut i u oblasti ženskih prava: na primer, opštine Terezvaroš i Eržebetvaroš objavile su da žene koje su kod njih zaposlene mogu uzeti slobodan dan ako dokažu da imaju bolne menstruacije i traume.

Amerika

Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio je Roe protiv Vejda, zakon koji je legalizovao abortus, a milioni žena u Sjedinjenim Državama izgubili su pravo na abortus. Pitanje abortusa pokrenulo je konzervativno većinsko telo nakon što je objavljeno da bi slučaj iz 1973. poznat kao Roe protiv Vejda, kojim je utvrđeno ustavno pravo na abortus, mogao biti oboren.

Francuska

Francuzi su pilulu za dan posle učinili besplatnom i to bez recepta. Na ovo se francuska vlada odlučila nakon istraživanja koje je pokazalo da se žene odriču ove mogućnosti prvenstveno iz finansijskih razloga.

Rumunija

U komšijskoj zemlji od januara, čak i po izlasku iz bolnice, žene koje pate od postporođajne depresije mogu besplatno da posete psihologa Po dosadašnjim propisima, besplatnu psihološku podršku ste mogli dobiti samo ako vam je to preporučio psihijatar.

 

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: marchmena29/gettyimagesplus

Nastavite da čitate