Feminizam u Južnoj Koreji: Koliko je teško biti žena u zemlji u kojoj vlada patrijarhat?

16. januara 2023.

| Jovana Jevtić
U Južnoj Koreji feministkinje govore protiv patrijarhata: Muškarci sebe smatraju žrtvama žena! Koliko je teško sprovoditi feminizam u zemlji u kojoj vlada patrijarhat?

Postoji li feminizam u Južnoj Koreji i imaju li žene ikakva prava u ovoj zemlji? Koliko je teško sprovoditi feminizam u zemlji u kojoj vlada patrijarhat? Detalje o tome kakav je život žena u Južnoj Koreji i kako teče njihova borba za ravnopravnost možete pročitati dalje u tekstu.

Južna Koreja, republika u kojoj patrijarhalna kultura guši nezavisnost žena i uništava njihova prava. Femicid, maltretiranje preko interneta, negativan pristup abortusu samo su neke od stvari gde su ženska prava ugrožena.

Diplomirala  na odeljenju za međunarodnu trgovinu i poslovnu administraciju, Bae Soieon je kao prvi posao nakon završenog koledža dobila u izvoznom odeljenju brodarske kompanije. Posao je bio da pere sudove, čisti frižider i stolove, služi čaj gostima itd. Ispunjavala je zadatke bez oklevanja, a radila je između 65 i 70 časova nedeljno.

„Dok smo mi čistile, muške kolege su pušile ili ćaskale“.

Teško je postati nezavisna žena

Angel-in-us je kafeterija poput Starbucks-a u kome nam tridesetogodišnja govori o svakodnevnom životu hiljada mladih žena iz Južne Koreje. Južnokorejci ne razumeju značenje reči feminizam. Postati nezavisna žena je veoma teško. Za tri generacije, Južna koreja je izašla iz ogromnog siromaštva gde je BDP bio 4 dolara po glavi stanovništva, došla do toga da je jedna od deset najvećih ekonomije u svetu. Južno od reke Han, visoke kule okruga Gangnam svedoci su ekonomske pobede. Stanica Sindang priča priču o južnokorejskom čudu. Ispred javnih toaleta vidi se natpis „Seul poštuje žene“.

Molka – patrijarhalni instrument za

uznemiravanje žena

Dvadesetosmogodišnju čistačicu je 14. septembra 2022. godine izbo bivši kolega. Na ovom mestu možemo videti pakete cveća koji su postavljeni oko improvizovanog oltara. Zid raznobojnih dopisa tutnji od besa. Neki od natipisa su sledeći: Izvini što te nisam mogao zaštititi, Stop feminicidu, Moja sestra je ubijena.

U ovoj zemlji, sve generacije se razumeju u tehnologiju. Internet nasilje je jedna od najsmrtonosnijih pošasti za žene. Molke prave pustoš. U pitanju su voajeristički video snimci koji nastaju snimanjem najmanjim mogućim kamerama koje su skrivene u toaletima, svlačionicama, srednjoškolskim domovima, a zatim se preprodaju na raznim sajtovima ili bivaju postavljeni na razne forume. Sve žene su u opasnosti, a najviše feministkinje i druge manjine.

Muškarci sebe smatraju žrtvama žena

 

Zakon koji je nastao 2021. godine ljude koji prave ovakve video snimke kažnjava sa od tri do pet godina zatvora. Poznati advokat, Lee Eun-Eui (Li Eun-Eui), koji se bavi ovakvim slučajevima i brani žrtve seksualnog nasilja, kaže da žene retko podnose žalbe. Ovakva praksa je retka pre svega zbog straha od osvete. Muškarci žive u ubeđenju da feministkinje žele da umanje njihova prava, odnosno sebe shvataju kao žrtve žena.

Još jedna bitka koja se vodi između polova u Južnoj Koreji je osamnaestomesečni vojni rok koji je obavezan za muškarce. Dok su u vojsci, oni dobijaju i prave poslove i godinu i po dana zarađuju više. Serija „Squid game“ (Igra lignje) nije slučajno nastala u Južnoj Koreji.

Feminizam u Južnoj Koreji- 60% muškaraca je antifeministički nastrojeno

„Žene koje traže svoj deo su protivnici koje treba iskoreniti.“ 

Studije su pokazale da 60% muškaraca u Južnoj Koreji između 20 i 35 godina sebe smatraju antifeministima. Isto toliko njih bi ostavilo svoju devojku ako je ona feminsitkinja.

Maitre Lee je ranije bila predstavnik prodaje u Samsungu. Godinu dana trpela je seksualno uznemiravanje od strane nadzornika. Podnela je žalbu. Republiku Koreju nazivaju Republika Samsung zbog uticaja koji kompanija Samsung u ovoj zemlji ima. Zbog toga, žalba koju je ona podnela imala je mali odjek, a na kraju kompanija joj je isplatila 28.400 evra.  

Stakleni plafon se teško razbija

Mnoge žene, iako pokazuju na svojim radnim pozicijama iste ili više rezultate nego muškarci, često se desi da prilikom napredovanja budu izostavljene. „The Economist“ je objavio svoj indeks staklenog plafona koji meri evoluciju uticaja i uloge žene u ekonomiji zemalja. Južna Koreja nalazi se na poslednjem mestu ove rang liste, odmah iza Japana.

Kim Jin – žrtva digitalne mizoginije

Kim Jin jeu svojo knjizi ispričala  svoj put ka feminizmu. Knjiga se zove „Ja sam tu da sačuvam svoju čast, a ne da spasem čovečanstvo“. Inspiraciju za ovu temu dobila je nakon ubistva jedne devojke u toaletu u karaoke klubu u Gangnamu.

Feministikinje su optužene da mrze muškarce. Ova feministkinja, odlučna u svojoj nameri, bila je kandidat Ženske partije na opštinskim izborima u Seulu. Na glasanju je zauzela četvrto mesto. Statistika je pokazala da je više od polovine žena u dvadesetim glasalo za nju. Nakon ovih izbora, Kim Jin se žali da je doživela lavinu digitalne mizogenije što je trajalo mesecima. Kaže da je u Južnoj Koreji mržnja na internetu posao koji traje puno radno vreme!

The Woolf Social Club – Feministička kafe-

knjižara

Kim Jin je nakon svega ovoga napustila politiku i vratila se u svoj kafić nazvan po Virginiji Woolf (Virdžiniji Vulf). U ovom feminističkom svetilištu možete pronaći veliki broj feminističkih knjiga uz koje možete probati najbolje sendviče u Seulu. Mnoge žene kratke kose, kakva je i sama vlasnica, ovo mesto osećaju kao siguran prostor.

Feminizam u Južnoj Koreji smatra se ekstremističkim pokretom!

Lee Yeun studira prava i političke nauke na ženskom univerzitetu Ewha. Pre dve godine ošišala se na kratko. Kaže da se njena majka naljutila kada je postala feministikinja. Zbog toga joj je teško da nađe posao. Prijatelji joj govore da liči na muškarca i da se zbog toga ne može udati.

Potparol feminističkog pokreta Haiel umorna je od toksičnog ponašanja muškaraca koje prožima svaki društveni odnos. Statistički podaci pokazuju da samoubistvo kao uzrok smrti raste među ljudima mlađim od 40 godina.

Sulli i Goo Har, korejske pop muzičarke, su 2019. godine izvršile  samoubistvo. Sulli je bila suočena sa mizogenim uznemiravanjem pošto je podržala kampanju protiv nošenja grudnjaka i poziranja u majici bez grudnjaka.

Yi Haegang skriva svoje feminističke obaveze

Feminist Filmmakers Forever (FFF): Tri rediteljke iako imaju dugu kosu imaju iste stavove o feminizmu. U filmskoj indrustriji preovlađuju muškarci, generalno u poslu, muškarci ne žele da primaju naređenja od žena. Na setu, neke od njih, kao što je Yi Haegang moraju da kriju da su feministkinje kako ne bi naškodile svojoj karijeri.

Yi kaže da je njenoj porodici u redu ako ona ide na proteste protiv klimatskih promena, ali joj nije u redu da ona posećuje feminističke marševe. Još jedna od stvari na koje se osvrće jeste napuštanje posla radi trudnoće – kaže da je teško da se žena vrati na posao koji je napustila. Radno vreme i troškovi čuvanja dece su ogromni, tako da se najčešće desi da žena koja je dobila dete ostane domaćica.

Abortus košta oko 750 evra!

Na političkoj sceni desile su se promene. Između ostalog, raspušta se Ministarstvo za rodnu ravnopravnost i porodicu jer, kako se navodi, nije održalo rodnu ravnopravnost, već je tretiralo muškarce kao kriminalce. Za neke političare feminizam je odgovoran za pad broja brakova i kolaps stope fertiliteta. Choi Ye-hoon je ginekološkinja i govori o tome da su se u Koreji uvek radili abortusi, ali da danas nijedan zakon to ne reguliše. Ta vrsta operacije nije pokrivena zdravstvenim sistemom. Abortus u Koreji košta oko 750 evra.

Doktorka se izjašnjava kao feministkinja, ali smatra da je to u Južnoj Koreji zabranjena reč.

Feminizam u Južnoj Koreji, korejski standardi lepote i njihova zabrana

Hyemi ili DJ Seesea, poznati je korejski DJ. Često je pozirala za Amnesti International kampanje protiv LGBTQIA diskriminacije. Feministkinja je od detinjstva, iako je odrasla sa konzervativnom majkom. U dvadesetpetoj godini odlučila je da prestane da prati korejske standarde lepote: guste obrve, dugu ravnu kosu i velike oči. Počupala je obrve i uvijala kosu. Smatra da su neke feministkinje i previše radikalne i ističe da devojka nije neprijatelj patrijarhata ukoliko ne iseče svoju kosu.

U skejtparku nema razlike između devojčica i dečaka

#EscapeTheCorset: 2018. godine ovaj video žena koje se uživo šišaju i uništavaju šminkerske proizvode obišao je svet.

U skejtparku nema razlike između devojčica i dečaka. Park Jinhyun ima 16 godina i želi da postane poznata. Ona skreće pažnju na to da kada je vožnja skejtom u pitanju, najbolji pobeđuje.

Za kraj ovog teksta možemo se prisetiti filma Parasite (Parazit), remek dela Bong Joon-hoa koji je nagrađen Oskarom. Ovaj film prikazuje porodice na ivici egzistencije. I u stvarnom životu je sve veći gnev južnokorejskih žena tako da on izlazi na površinu. Nadamo se da će biti srušen zamak u kom vladaju muškarci!

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: Alessandro Biascioli/GettyImagesPlus