1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Ne, nedepilirane dlačice kod...

Ne, nedepilirane dlačice kod žena nisu ružne

07. јун 2024.

| Snežana Vranić
Vreme je da se naviknemo na to...

Već neko vreme je jedna od glavnih tema na mrežama i forumima da li je prihvatljivo da se žena ne brije.  Zašto su nedepilirane dlačice kod žena tema za raspravu?

Harper’s Bazaar  je na naslovnoj strani imala Emu Korin (Emma Corrin) sa podignutim rukama na kojima se vide neobrijane dlačice ispod pazuha. Ovakva naslovna dobila je talas seksističkih kritika na društvenim mrežama. Dakle, polemika o prirodnosti žena i vidljivim dlačicama je i dalje veoma aktuelna.

Nedepilirane dlačice kod žena izazivaju gomilu seksističkih komentara

Dlakavi pazusi koji se vide na naslovnoj strani prestižnog časopisa, izazvali su niz komentara. Upravo oni su pokazali da dlake ispod pazuha koje je glumica pokazala, a koji ima svako ljudsko biće, ipak predstavlja problem u očima društva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Harper’s BAZAAR (@harpersbazaarus)

„Nedepilirane dlačice kod žena su nehigijenske“

Jedan od argumenata koji se često iznosi protiv ženskih dlačica, jeste nehigijena. Prema nekima, žena koja ima dlake u pazuhu, nogama ili bikini zone je „prljava“. Međutim, upravo to predstavlja duple standarde jer muškarci ne briju dlake na istim područjima, a ne smatraju se prljavim. Međutim, dlake su nehigijenske samo ako i inače ne održavate higijenu. One čak i pomažu sprečavanje prenosa zaraze za određene polno prenosive infekcije prema naučnim studijama.

„Nedepilirane dlačice nisu ženstvene“

Naravno, reč je o još jednoj zabludi jer nedepilirane dlačice se ni na koji način ne mogu povezati sa ženstvenošću. Ukoliko se maljavost smatra neprijateljem ženstvenosti, to je uglavnom zato što su godinama reklame, časopisi i pornografska industrija ovekovečili imidž žene bez dlaka. tek nedavno smo počeli da se oslobađamo ovakve idealne slike, zahvaljujući društvenim mrežama.

„Žene sa dlačicama su ružne“

Naše razočaranje sa ženskim dlačicama izazvano je njenom nevidljivošću, tačnije tim što nismo bili izloženi njoj. Međutim, što društvo bude više izloženo tome da vidi ženske dlačice, to će se pre naviknuti.

Umetnost i kultura sve više rade na tome da obezbede pravu sliku ženskog tela i njenih dlačica. Kultura, mediji i društvene mreže bi mogle da stvore novu sliku društva u kom se ova pojava neće negativno karakterisati.

Izvor slike: JLco - Julia Amaral/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate