1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Intervju za posao: Kako...

Intervju za posao: Kako da ostavite odličan utisak na poslodavca?

17. април 2023.

| Hana Dunđerov
Ova četiri saveta će vam pomoći da razbijete na prvom razgovoru. Srećno!

Kada vam predstoji važan intervju za posao, prirodno je da ćete želeti da date sve od sebe i pokažete se u najboljem svetlu. Ali, ako samo počnete da razmišljate o tome šta sve može da pođe naopako i ako počnete da se osvrćete na sve utiske koje ste od drugih čuli – nervoza će neminovno rasti.

Da biste se osećali smireno i samopouzdano, neophodno je da se fokusirate na samo četiri stvari tokom intervjua za posao – bar tako tvrde regruteri.

Intervju za posao: 4 saveta koja zaista pomažu

 

1. Morate poznavati kompaniju

Uraditi svoj domaći zadatak je od vitalnog značaja, a to ne znači samo brzo pregledavanje veb stranice kompanije.

„Proučite blog kompanije, zaronite na njegonu stranicu na LinkedIn-u, potražite njihovu najnoviji bilten, imena menadžera i proučite njihove finansijske izveštaje, sve što vam je dostupno“, kaže Evelyn Cotter, izvršna direktorica i osnivačica SEVEN-a, londonske agencije za regrutovanje zaposlenih.

Jako je važno da pokažete na intervjuju da razumete kako posluje kompanije, da vas to zaista interesuje i da znate kuda industrija ide. Ubacite ove stvari tokom razgovora za posao i pokažite da ste zaista zainteresovani.

Iznošenje jedinstvene tačke gledišta o kompaniji ili industriji može vam pomoći da se izdvojite.

2. Razmišljajte strateški

Dok se pripremate za intervju, pažljivo razmislite o stvarima koje biste vi voleli da poslodavac zna o vama.

„Počnite sa rezultatom koji želite da postignete“, kaže Evelyn. „Koje su poruke koje želite da prenesete ovim potencijalnim poslodavcima o tome ko ste, vrednosti koju donosite sa sobom i vaši planovi?“

Zatim, kada je u pitanju intervju, pronađite načine da ove stvari istaknete.

3. Budite autentični

Može biti neugodno čuti, ali najbolji način da pristupite intervjuu je da „budete svoji“. Naravno, ponekad je to lakše reći nego učiniti.

Neke osnovne smernice bi bili da garderobu izaberete spram vašeg uobičajenog stila, da govorite na način koji vam je prirodan i koji ne zahteva preterano razmišljanje i da odgovarate na pitanja u skladu sa onim kako zaista razmišljate.

Oblast na koju treba paziti je strašno pitanje „snage i slabosti“. Iako vam je možda neko savetovao da odgovorite sprikrivenom pozitivnom osobinom — npr. „Moja najveća slabost je moj perfekcionizam“ — ovo nije nužno najbolji savet.

„Nemojte da vaš odgovor bude previše izmišljen“, kaže Evelin. „To je sada zastarelo i autentičnost se mnogo više ceni. Svako ima slabosti, tako da je pravi put razgovor o njima i njihovo uokvirivanje alatima, tehnikama ili podrškom koju koristite da im se suprotstavite.”

4. Ostanite objektivni

Intervju ne bi trebalo da bude jednostran: zapamtite da intervjuišete kompaniju onoliko koliko oni intervjuišu vas.

„Uvek zadržite objektivan stav“, kaže Evelyn. „Vrhunski talenti imaju mnogo opcija i žele da naprave pravi izbor. Pripremite se da postavite pitanja o očekivanjima kompanije, o tome kako drugi u timu rade i koje razvojne mogućnosti će vam oni kao firna pružiti. Ne morate da kažete da imate mnogo opcija, ali ovo će im već biti dovoljan signal.”

Dakle, evo ga: definišite svoje mišljenje i ključne poruke, ostanite verni sebi i zapamtite da i vi morate da budete impresionirani — vaš potencijalni poslodavac bi bio srećan da vas ima. Navijamo za vas. Srećno!

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: nortonrsx/gettyimagesplus

Nastavite da čitate