1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Intervju za posao: „Laži“...

Intervju za posao: „Laži“ koje smete da kažete na intervjuu za posao

01. јун 2023.

| Ranka Bulatović
Profesionalni konsultant za karijeru smatra da je sasvim ok izgovoriti neke laži na intervjuu za posao

Intervju za posao je veoma stresan. Traženje posla nije lak zadatak. Koraci koje moramo da sledimo da bismo uspeli da nađemo posao mogu biti veoma izazovni.  Obično ono što nas najviše brine jeste intervju sa menadžerima kompanije,  organizacije ili pozicije za koju smo se prijavili. Intervju je ključan.

Međutim, postoje neka pitanja na koja bismo mogli da odgovorimo diplomatski, izbegavajući  istinu i govoreći neke „bele“ laži. Anna Papalia je profesionalni konsultant za karijeru iz Filadelfije i preko svog Tik Tok naloga daje savete kako da se bolje pripremite za intervju za posao. U svom videu, koji su videli milioni ljudi širom sveta, ona predstavlja pet „laži” koje se mogu izgovoriti na razgovoru za posao, bez ikakvih posledica. I tačnije, to nisu čiste laži, već blago iskrivljavanje istine.

Intervju za posao: Kada su „bele“ laži dozvoljenje

1. Zašto tražite posao?

Ovo pitanje se uglavnom odnosi na ljude koji već rade i konkurišu za drugu poziciju. „Ako ste nesrećni na svom trenutnom položaju, verovatno ćete ispasti zahtevni i sitničavi ako se žalite na svoje radno okruženje. Bolje je reći da ste prerasli zahteve svoje pozicije i da tražite novi izazov“, predlaže Anna Papalia.

2. Šta mislite o svojim kolegama i svom šefu?

Anna Papalia je bila jasna u svom videu: „Nije me briga da li radiš za najgoreg šefa na svetu. Ne bi trebalo to da iznosite na razgovoru za posao sa svojim budućim šefom.“ Ovo je pitanje koje potencijalni poslodavci postavljaju, ne da bi čuli loše stvari o svom konkurentu, već da bi proverili može li vam se verovati i da li ste odmereni.

3. Kako vidite sebe za x godina?

Pitanje koje se smatra uobičajenim ili čak neizbežnim. Savetnik za posao poziva kandidate da kažu kako vide sebe bilo na poziciji za koju konkurišu ili u sličnoj. „Niko ne želi da čuje da vidimo sebe u nekoj drugoj firmi ili samo sa porodicom ili da želimo da pokrenemo sopstveni biznis„, navodi Anna Papalia. U istom videu, ona govori i o pitanjima vezanim za hobije. Ističe da bi bilo poželjno da imamo hobije koji se donekle „uklapaju“ sa našim poslom ili ga dopunjuju. A ako to nije slučaj, onda se aktivirajte u tom smeru.

 

Izvor vesti: https://www.marieclaire.gr

Izvor slike: GlobalStock/gettyimages.co.uk