1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Gradovi u kojima je...

Gradovi u kojima je najlepše živeti

26. јануар 2023.

| Hana Dunđerov
Otkrijte u kojim gradovima je život najkvalitetniji

Ekonomija, zdravstvo, kultura, zaštita životne sredine, obrazovanje i infrastruktura – gradovi sa spiska pobeđuju u svim ovim kategorijama.

Pristupačnost i ekonomija nisu jedini faktor koji čine grad pogodnim za život. Ok, mogućnost zaposlenja i razvoja jeste važna, ali ovi gradovi odskaču upravo po tome što ona ne ide na uštrb onog najvažnijeg; obrazovanja, zdravlja i očuvanja životne sredine.

Prema godišnjem izveštaju EUI, na ovogodišnjoj listi najboljih 10 najboljih gradova sveta dominiraju mesta u zapadnoj Evropi i Kanadi, a Osaka u Japanu i Melburn u Australiji zauzimaju poslednje mesto. Iako je prethodno dve godine uzastopno u vrhu bio Okland, Novi Zeland, 2022. prvo mesto osvojio je Beč, koji može da se pohvali odličnim rezultatima u oblastima stabilnosti, zdravstva, kulture, zaštite životne sredine, obrazovanja i infrastrukture.

Dostojno prvo mesto: Beč

Beč je glavni grad Austrije i ujedno najveći grad u zemlji. Savršen je za odmor, ali je takođe odličan i za život i rad: pun je zelenih površina, jezera, plaža i vinograda, javni prevoz je jeftin i efikasan, a stopa kriminala je niska. Njegova populacija je oko dva miliona ljudi, tako da je mnogo manje gužve nego u drugim svetskim metropolama.

Lista najpoželjnijih gradova za život

EIU je ispitao ukupno 172 grada i svakom naselju dodelio ocenu između 1 i 100: ocena od 1 je „nepodnošljivo“, a 100 je „idealno“. Beč je na ovoj listi osvojio 99,1, a kompletna lista je sledeća:

Beč, Austrija (99.1)
Kopenhagen, Danska (98,0)
Cirih, Švajcarska (96,3)
Kalgari, Kanada (96,3)
Vankuver, Kanada (96,1)
Ženeva, Švajcarska (95,9)
Frankfurt, Nemačka (95,7)
Toronto, Kanada (95,4)
Amsterdam, Holandija (95,3)
Osaka, Japan (95,1)
Melburn, Australija (95,1)

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Dabal77/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate