1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Najbolje ekološke destinacije inostranstvu

Najbolje ekološke destinacije inostranstvu

18. јануар 2023.

| Borivoj Antonić
Ekološke destinacije mogu biti egzotične i udaljene, ali i ništa manje lepe i obližnje. Predstavljamo pet zemalja koje prednjače u zaštiti životne sredine.

Ekološke destinacije mogu biti egzotične i udaljene, ali i ništa manje lepe i obližnje. Predstavljamo pet zemalja koje prednjače u zaštiti životne sredine.

Svojim odmorima možemo podržati i zemlje u kojima se vodi računa o očuvanju prirode, koje veliki akcenat stavljaju na ekološki prihvatljiv turizam, a putovanja tamo mogu biti i uz minimalno zagađenje životne sredine.

 

Ekološke destinacije – Butan

Mala zemlja sa oko 770.000 stanovnika, koja se nalazi u podnožju Himalaja, može da pruži primer zaštite životne sredine velikima iz više razloga. Ovde se stepen razvijenosti meri u GNH, odnosno bruto nacionalnoj sreći. Više od 70% njene teritorije je pokriveno šumama, a takođe je i ugljenik-negativna zemlja, odnosno upija više gasova staklene bašte nego što proizvodi. Njeni budući ciljevi uključuju postizanje nula emisija gasova staklene bašte do 2030. godine. Sve to, štaviše, pošto se nalazi između dve zemlje koje posebno zagađuju kao što su Kina i Indija.

Naravno, sve je to dobro, ali kako mi kao turisti doprinosimo da se to održi? Pošto turizam donosi samo kratkoročne prihode, ali dugoročno zagađuje životnu sredinu, čelnici Butana uveli su stroga ograničenja. Neki od njih se odnose na to da tokom špice sezone, samo turisti koji potroše najmanje 250 dolara dnevno mogu ući u zemlju. Ovako, ni leti zemlju ne preplavljuju gužve, već oni koji ovde dođu donose ozbiljne prihode.

 

Južni Karpati – Rumunija

Južni Karpati se nazivaju i divljinom Evrope. Pokriva milion hektara reka i šuma, takođe je dom mnogih divljih životinja kai što su risovi, mrki medvedi i razne divlje mačke koje obitavaju u planinama. Iako je bogatstvo divljači sada nestalo zbog intenzivnog lova, zahvaljujući merama očuvanja, region je na dobrom putu da obnovi štetu nanetu poslednjih godina. VVF Rumunija i Revilding Europe zajedno rade na ponovnom uvođenju evropskih bizona u ovo područje i podržavaju lokalna preduzeća. Evropska safari kompanija pruža turistima priliku da učestvuju u safariju punom iskustava i informacija, a sve to na ekološki najsvesniji mogući način.

 

Ekološke destinacije – Slovenija

Kao mala država sa 2,1 milion stanovnika, Slovenija krije bar još toliko dragulja i prirodnog blaga. Ovde nalazimo more, snežne planinske vrhove, kristalno čista jezera i šume. Trinaest odsto njene teritorije je zaštićeni park, a 60 odsto cele zemlje prekriveno je vegetacijom, tako da je Slovenija izrazito zelena zemlja u svakom smislu te reči. Poštovanje prirode i prisan odnos sa njom igraju centralnu ulogu u turizmu,  bilo da se radi o planinarenju, vodenim sportovima, biciklizmu, ronjenju ili čak gastronomiji. Čak je i njen glavni grad, Ljubljana, bila je prva prestonica u EU koja je učestvovala u programu zero otpada, zatim je 2016. godine postala zelena prestonica Evrope, a prošle godine ogromna zona bez automobila uveden je u centar grada.

 

Ali manji, skriveni obalni dragulji u blizini italijanske granice, poput Kopra ili Izole, takođe daju sve od sebe da sačuvaju svoja prirodna blaga u izvornom sjaju i ne postanu raj za turiste orijentisan na profit. Prelepe pešačke staze uz more, na primer, nisu zatrpane tezgama i suvenirnicama za turiste, već se nalaze prelepi parkovi, sportski tereni i čiste i zelene plaže bez brze hrane, koje su besplatne i uglavnom ih koristi lokalno stanovništvo. Što se tiče Kopra, takođe je vredno napomenuti da je ovog leta starija plaža u blizini luke (Mokra Mačka). Postoji još jedno kupalište, Žusterna, gde su prvobitno trebali da se grade hoteli, ali su se stanovnici grada okupili u broju od oko čak 26.000 ljudi i zajedničkim snagama sprečili ovaj plan kako bi zadržali lepo zelenilo.

 

Škotska – zemlja slatkih jezera

 

Škotskoj je mnogih proteklih decenija prirasla sudbina planete. Visit Scotland ima dugu istoriju promovisanja ekološki prihvatljivog putovanja i posebno ohrabruje turiste da pomognu u lokalnim inicijativama za očuvanje. Forestry Land Scotland, na primer, daje posetiocima priliku da pomognu u izgradnji staza za brdski biciklizam, dok Wild Oysters čini isto da zaštiti lokalne vode. A Scotland Green Tourism pomaže u lakšem pronalaženju ekološki prihvatljivog smeštaja, bez obzira na to koliko je veliki vaš novčanik.

 

Ekološke destinacije – Urugvaj

 

Druga najmanja zemlja u Južnoj Americi takođe se može pohvaliti svojim ekološkim inovacijama . Od 2016. godine 95% Urugvaja se snabdeva električnom energijom iz obnovljivih izvora energije , čak i Međunarodni aerodrom Montevideo ima svoje solarne panele, koji pokrivaju celokupno snabdevanje aerodroma energijom. Vode zemlje su zaštićene od 2013. i sada vrve kitovima i delfinima. Sagledavajući sve ovo, ne čudi što je kvalitet vazduha u celoj zemlji gotovo savršen, pa je Urugvaj na trećem mestu od 146 zemalja na rang listi za posvećenost ekološkoj održivosti.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Kar-Tr/Getty Images Plus