Globalno zagrevanje: UN očekuju da se prosečna temperatura poveća za čak 2,6 stepeni!

01. фебруар 2023.

| Hana Dunđerov
Da li smo izgubili svaku šansu da globalno zagrevanje održimo pod kontrolom?

Obaveze koje su države preuzele na sebe kako bi sprečile globalno zagravanje, ocenjuju Ujedinjene nacije, jednostavno – nisu ispunjene na adekvatan način

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu i UN Climate potvrdili su da održavanje globalnog zagrevanja ispod dva stepena celzijusa, jednostavno, nije moguće. Iako su najznačajnije svetske države potpisale Pariski sporazum i obavezale se da će poštovati određene mere koje kontrolišu porast temperature na zemlji, konkretne aktivnosti nisu sprovedene. Ili bar nisu sprovedene na efikasan način. Zbog toga, smatraju Ujedinjene nacije, nepostoji šansa da se globalno zagrevanje stavi pod kontrolu.

Alarmantne nove prognoze o globalnom zagrevanju

Ove dve institucije UN predviđaju da će temperatura na zemlji porasti za skoro tri celzijusa (precizno za 2,8 stepeni) do 2.100 godine. Možda ne izgleda mnogo na prvi pogled, ali ovo ozbiljno ugrožava ekosisteme na zemlji. Primera radi, to znači da će se broj požara zbog visokih temperatura povećati za čak 50 odsto.

Da bi se sprečile ovakve neželjene razmere globalnog zagrevanja, Pariskim sporazumom iz 2015. godine države su se obavezale da će sprovesti određene mere kako bi održale povećanje temperature ispod 1,5, a u najgorem slučaju 2 stepena. Najveći jaz između obećanja i izvedenih aktivnosti vidi se među zemljama članicama grupe G20.

Jedina opcija – brze promene

U nedostatku stvarnog napretka u smanjenju emisije gasova staklene bašte, stručnjaci UN otkrivaju „jedinu moguću opciju“: „veliku, brzu i sistemsku transformaciju širom sveta“.

  • Svet mora da smanji gasove staklene bašte na nivoe bez presedana u narednih osam godina – insistiraju UN.

UN podseća da se prehrambeni sektor mora značajno transformisati kako bi doneo „brzo i održivo smanjenje“ emisija CO2. Promenom načina ishrane, zaštitom prirodnih ekosistema i ozelenjavanjem farmi i lanaca snabdevanja, situacija bi se mogla promeniti, smatraju stručnjaci.  Kada bi se primenile ove mere, emisije gasova staklene bašte bi se mogle smanjiti za trećinu.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: Sakorn Sukkasemsakorn/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate