1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. EKO tkanine: 6 materijala...

EKO tkanine: 6 materijala za odgovorno šivenje

17. фебруар 2023.

| Miljana Momirović
Vaša strast prema modi takođe može biti ekološki odgovorna.

Bilo da je to šivenje odeće za bebe, sopstvene modne kombinacije ili dodataka, eko tkanine će biti vaš saveznik za odgovorno šivenje.

EKO tkanine za odgovorno šivenje

Šivenje odeće i dodataka vam omogućava da svakodnevno pristupate održivoj modi, više poštujete prirodu i životnu sredinu, daleko od trenda brze mode.

Međutim, nije uvek lako pronaći odgovarajuću tkaninu u skladu sa vašom ekološkom savešću. Ali dobra vest je da se pojavljuje sve više eko tkanina koje će vam omogućiti da ostvarite sve vaše projekte šivenja.

Sve što treba da uradite je da znate kako prepoznate i pronađete eko tkanine jer još uvek nisu najprisutijnije na tržištu.

Kako prepoznati EKO tkanine?

Kada je reč o eko-odgovornim tkaninama, prvo možete da se oslonite na jasne nalepnice i sertifikate. Etiketa Oeko-Tex podrazumeva da je tekstilni proizvod koji kupujete proizveden bez supstanci štetnih po zdravlje, kožu i, naravno, okolinu.

Sa druge strane, GOTS etiketa, odnosno Global Organic Textile Standard, potvrđuje da je odeća ili tkanina rezultat procesa proizvodnje ili prerade koji poštuju životnu sredinu i tekstilne radnike.

Koristite samo materijale koji su sastavljeni od najmanje 70% organskih vlakana.

Da biste usavršili svoje odgovorno šivenje, birajte tkanine koje su proizvedene u Srbiji jer zahtevaju manje transporta i zbog toga manje zagađuju prirodu. Ponuda je i dalje ograničena ali sve je veća!

Organski pamuk

Proizvodnja pamuka predstavlja ekološki problem, zbog potrošnje vode koja zahteva, ali i zbog upotrebe hemikalija i štetnih proizvoda koji je prate. Ipak, uvek možete da se okrenete organskom pamuku koji više vodi računa o okolini, odbacujući hemijske procese i radeći na ograničavanju potrošnje vode koliko god je to moguće.

Oeko-Tex tkanine

Oeko-Tex oznaka je eko-oznaka koja se odnosi na sve tekstilne proizvode koji su održivi. Garantuje odsustvo supstanci štetnih po zdravlje, kožu i životnu sredinu i omogućava vam da lako prepoznate eko tkanine.

Lyocell (ili Tencel) tkanina

Lyocell je razvijen kao odgovor na probleme nastale proizvodnjom viskoze, zagađujuće, previše pohlepne u vodi i izvor masovne seče šuma. Ovaj proces proizvodnje tekstila koristi rastvarač koji se može reciklirati, netoksičan je, a materijal može da se reciklira. Neke kompanije koje proizvode lyocell tkanine (ili Tencel) idu toliko daleko da koriste celulozu sa drveća iz šuma kako više ne bi doprinosile krčenju šuma. Veoma dobar eko-odgovoran izbor!

EKO tkanina: cupro

Cupro tkanine su derivati kao odgovor na proizvodnju viskoze. U održivom pristupu, proizvodnja cupro materijala uključuje obnavljanje neiskorišćenog dela pamuka i na taj način ograničavanje otpada proizvedenog u industriji pamuka bez potrebe za novim usevom. U potpunosti biljnog porekla, cupro tkanine su, prema tome, veganske.

Lanena tkanina

Uz pamuk i svilu, lan je jedno od samo tri prirodna vlakna. Kada je u pitanju organska poljoprivreda, predstavlja odličan izbor eko-odgovorne tkanine! Oslonite se na lanene tkanine sa sertifikatom Oeko-Tex i GOTS.

EKO tkanina: reciklirani materijali

Sve više brendova vam nudi da vratite svoju odeću kako bi se ona reciklirala. Reciklirane tkanine se sve više pojavljuju na tržištu i omogućavaju vam da date novi život ovom tekstilu umesto da kupujete novi.

 

 

 

 

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: Ekaterina Fedulyeva/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate