1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Čvrsta kozmetika: Kako se...

Čvrsta kozmetika: Kako se koristi i da li je zapravo praktična?

03. фебруар 2023.

| Miljana Momirović
Zgodna za putovanja, jednostavna za čuvanje i najvažnije - ekološki-održivije rešenje!

Osim šampona, čvrsta kozmetika preuzela je i dezodoranse, regeneratore, kreme parfeme, pa čak i oralnu higijenu. Praktično ili ne?

Čvrsta kozmetika: bez vode i štetnih sastojaka

Njihova formula sadrži više prirodnih sastojaka, bez konzervansa su i sadrže samo blage sastojke za negu i čišćenje. Čvrsta kozmetika se pravi na niskim temperaturama, kako bi se zadržale dobre masti biljnog ulja i savršena je za sve tipove kože.

„Manje vode znači manje bakterija, a samim tim i još efikasnije prirodne aktivne sastojke za kožu i kosu“, izjavio je vlasnik brenda čvrste kozmetike.

Čvrsta kozmetika: ekološki održivije rešenje

Koncentracija aktivnih sastojaka i surfaktanata za čišćenje obezbeđuje duži vek trajanja za proizvode. „Veoma koncentrisan, čvrsti šampon može da traje kao i do tri bočice tečnog šampona, odnosno 80 do 100 pranja, u zavisnosti od teksture, debljine i dužine kose“, objašnjava on.

To takođe znači manje troškova plastike i transporta, s obzirom na to da kamion pun čvrstih šampona omogućava oko isto toliko pranja kao i petnaest kamiona napunjenih flašama tečnog šampona. Čvrsta kozmetika znači generiše manje saobraćaja na putevima, a samim tim i manji ekološki otisak.

Što se tiče čuvanja, nema ništa jednostavnije. Budući da su lišeni vode, čvrsti proizvodi za negu se lako čuvaju u metalnoj ili staklenoj posudi i imaju duži rok trajanja od tradicionalne kozmetike.

Kako se koristi čvrsta kozmetika?

Nega kose

Da biste koristili čvrsti šampon, jednostavno pokvasite kosu, utrljajte ga dok ne počne da peni i nastavite da masirate teme prstima. Slično se koristi i čvrsti regenerator – samo preskočite teme kako vam kosa ne bi postala masnija.

Oralna higijena

Za čvrstu pastu za zube pokvasite četkicu i kružnim pokretima je trljajte pre nego što počnete da četkate zube. Postoje i paste za zube u tabletama koju prethodno treba da pogrickate.

Nega lica i tela

Novi čvrsti proizvodi za negu lica i tela nanose se direktno na kožu ili se zagrevaju kratko pod prstima pre korišćenja. Sadrže uglavnom biljna ulja koja se tope u kontaktu sa kožom. Pogodni su za suvu i dehidriranu kožua ali zbog njihovog veoma bogatog i hranljivog sastava može biti loša opcija za masnu kožu koja je sklona aknama.

Čvrsta kozmetika je zasnovana za tradicionalnom zanatu izrade sapuna koji je pretio da bude izgubljen ali je ponovo zaživeo i očekuje se da će doživeti svoju ekspanziju u narednim godinama.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: Alona Siniehina/GettyImagesPlus