1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Da li se tamponi...

Da li se tamponi smanjuju? Menstrualni proizvodi sve skuplji

02. јул 2024.

| Miljana Momirović
Odgovor od proizvođača.

Nekoliko žena na društvenim mrežama otkriva navodno smanjivanje veličine tampona, koji više ne apsorbuju kao ranije. Dakle, da li se tamponi smanjuju?

Shrinkflation se odnosi na maskiranje smanjenje količine proizvoda uz istovremeno održavanje cene ili čak povećanje iste. Nije retkost da se ovo dešava, posebno kada su u pitanju namirnice ili kućna hemija. Ali šta je sa veličinom kada su menstrualni proizvodi u pitanju?

Da li se tamponi smanjuju?

Priču započinje Stefani Meknil, glavna i odgovorna urednica Glamour US, koja je primetila je da tamponi koje je oduvek koristila apsorbuju mnogo manje.

„Bilo je posebno čudno, jer sam celog života imala ne tako oblilne cikluse. Nikada ranije nisam imala nikakvo curenje“, objašnjava ona u članku koji je objavljen na portalu. Počela sam da mislim da je porođaj, na neki način, promenio oblik moje vagine, i planirala sam razgovarati sa svojim ginekologom o tome. Onda sam pročitala ovo na X i sve je imalo smisla!“

Druge žene su prijavile slično iskustvo sa tamponima.

„Mislila sam da imam obilne cikluse, što je čudno s obzirom da pijem kontraceptivne pilule“, objašnjava Morgan Saliven, američka novinarka. Ali onda sam videla da toliko drugih devojaka pričaju o tome na društvenim mrežama…“

Isto važi i za Emili iz Masačusetsa. „Mislila sam da je do mene, do te mere da sam htela da kažem svom lekaru. (…) Zaista je podmuklo, ali ne i iznenađujuće, da proizvođači tampona samo smanjuju veličinu svojih proizvoda kako bi nas naveli da potrošimo više novca.“

Proizvođači tvrde da se tamponi ne smanjuju

Šta je zapravo istina? Da li se tamponi smanjuju ili je to samo mit? Kontaktirana od strane uredničkog tima Glamour US, kompanija Tampax je to odmah demantovala.

„Tampone reguliše Američka uprava za hranu i lekove (FDA) i poštuju opsege apsorpcije ili veličine naznačene na strani svakog pakovanja“, rekla je suvlasnica brenda. Raspon apsorpcije FDA se nije promenio više od 30 godina.“

Ipak, mnoge fotografije objavljene na društvenim mrežama govore drugačije.

Tampax objašnjava da, iako tamponi mogu izgledati drugačije kada se otvore, nema razlike u apsorbovanju jer se smatraju medicinskim uređajem klase II, baš kao i električna kolica, i kao takvi, FDA globalno reguliše apsorpciju, veličinu i testiranje tako što osigurava da proizvodi budu u skladu sa standardima.

Dakle, imamo odgovor: tamponi se zvanično nisu smanjili. Međutim, možda je ipak potrebno više istraživanja kako bi se otkrila istina šta se stvarno dešava i da li možda krvarenje tokom ciklusa postaje obilnije. Ono što je činjenica, menstrualni proizvodi su sve skuplji, kao da su luksuz, a ne neophodni za žene.

 

Izvor slike: NataliaBelay/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate