1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Hijaluronski fileri od sada...

Hijaluronski fileri od sada isključivo uz recept

06. јун 2024.

| Miljana Momirović
Činjenica je da su prisutni brojni kozmetički saloni koji ubrizgavaju injekcije bez ikakve diplome i izlažu klijente ozbiljnoj opasnosti.

Od 31. maja 2024. godine, uredba je odredila strogi okvir kada su u pitanju hijaluronski fileri zbog sve više neprofesionalaca i neželjenih rekacija.

Suočeni sa sve češćom pojavom neprofesionalaca koji nude injekcije hijaluronske kiseline po niskoj ceni, vlada Francuske je sprovela bezbednosne mere.

Hijaluronski fileri od sada isključivo uz recept

Nova uredba koju je donela Francuska je učinila medicinski recept ovog proizvoda obaveznim, a sve u cilju bolje zaštite od ilegalnih injekcija hijaluronske kiseline. I zaista, već nekoliko godina se razvila neformalno i unosno tržište na kojem pojedinci i lažni profesionalci nabavljaju i ubrizgavaju hijaluronske filere.

Borba protiv neželjenih reakcija koje izazivaju ilegalni hijaluronski fileri

Društvo i sindikati u plastičnoj hirurgiji, dermatologiji i estetskoj medicini čekaju na uredbu više od dve godine. To će ograničiti distribuciju ovih proizvoda samo zdravstvenim profesionalcima sa veštinama i umećem da ih pravilno koriste. To će izbeći zloupotrebu kada su u pitanju hijaluronski fileri, a svedoci smo da se suočavali sa istom sve više.

Nacionalna agencija za bezbednost lekova i zdravstvenih proizvoda (ANSM) je 2022. godine zabeležila oko četrdeset izveštaja o negativnim efektima nakon ilegalnih injekcija. Osim što su počinili krivično delo nezakonite prakse medicine, lažni profesionalni izlažu svoje klijente ozbiljnoj opasnosti.

Posledice ilegalnih injekcija hijaluronske kiseline

Loše ubrizgani hijaluronski fileri mogu izazvati nekrozu tkiva, vaskularne tegobe, deformitet lica, paralizu ili čak slepilo, navodi dr Izabel Galaj, dermatološkinja specijalizovana za estetsku medicinu, u članku koji je objavio Marie Claire.

Nezakonita praksa će se kažnjavati dvogodišnjom zatvorskom kaznom i novčanom kaznom od 30.000 evra.

 

Izvor slike: zoff-photo/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate