1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Nega lica u pedesetim:...

Nega lica u pedesetim: Rutina koja zapravo ima efekta

15. март 2024.

| Miljana Momirović
Korak po korak do rezultata.

Istina je da posle četrdesete bore postaju sve izraženije, a koža opuštena. U nastavku pogledajte kako bi trebalo da izgleda nega lica u pedesetim.

Potpuno normalan proces je da koža vremenom gubi čvrstinu i elastičnost. Kako zbog gubitka kolagena, tako i zbog hormonalnih promena, znakovi starenja postaju sve primetniji. Ipak, uz adekvatnu negu, moguće je poboljšati stanje kože i podmladiti lice.

Nega lica u pedesetim

Nakon četrdesete godine, debljina epidermisa i dermisa se smanjuje, nastaju nove bore, koža postaje dehidrirana, a hiperpigmentacije sve učestalije. U pedesetim godinama se procesi regeneracije dodatno usporavaju, zbog čega lice postaje da izgleda umorno, a bore sve primetnije.

U ovom trenutku, nega lica u pedesetim postaje sve važnija. Od suštinskog značaja je koristiti proizvode sa aktivnim sastojcima koji imaju za cilj proizvodnju kolagena i obnavljanje blistavosti. Ništa manje važne u ovom trenutku nisu kreme protiv bora, koje će pomoći da lice deluje glatko i sveže.

Koji proizvod za čišćenje lice koristiti u pedesetim?

S obzirom da kožna barijera postaje sve osetljivija, najmanje što želite su agresivne umivalice ili vlažne maramice za skidanje šminke. Potražite nežni gel ili penu za umivanje bez sulfata (koji dodatno dehidriraju kožu) sa hidratantnim sastojcima.

Kako izabrati serum protiv bora u pedesetim?

Pored sastojaka koji hidriraju kožu, kao što je hijaluronska kiselina, važno je potražiti serum protiv bora sa aktivnim sastojcima koji pružaju sveobuhvatan rezultat.

Dakle, sastojci koje želite u serumu su retinol, bakuhciol, vitamin C, AHA kiseline… Oni doprinose proizvodnji kolagena, smanjuju vidljive znakove starenja, deluju protiv hiperpigmentacija i poboljšavaju teksturu kože.

Koja je najbolja krema protiv bora u pedesetim?

Slično kao i kod seruma protiv bora, krema bi, pre svega, trebala da bude hidratantna, posebno jer koža u pedesetim sve više gubi vlagu. Osim toga, potražite antiage kreme koje su bogate uljima, buterima i slično. Istina je su na koži koja nije dovoljno hidrirana znakovi starenja još vidljiviji.

Ne bi trebalo zaboraviti ni okoloočnu regiju ali ukoliko vaša krema za lice već sadrži anti-age sastojke, onda ovaj korak možete i preskočiti. Umesto toga, koristite kremu na celom licu, pa i u očnoj regiji.

Kada je u pitanju nega lica u pedesetim, šta ne smete preskočiti?

Na kraju, korak koji nikako ne bi trebalo preskočiti u jutarnjoj rutini, ako izlazite napolje je zaštitni faktor. SPF štiti kožu od UVA zračenja (i UVB) koje ubrzava starenje kože, pojavu bora i hiperpigmentacija. Koristite bar faktor 30, a tokom letnjih meseci 50, kako biste maksimalno zaštitili kožu jer su UVA zraci prisutni tokom cele godine.

Izvor slike: Prostock-Studio/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate