1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Da li romantične komedije...

Da li romantične komedije mogu da budu feminističke?

24. август 2023.

| Hana Dunđerov
Da li romantične komedije mogu da promene svet?

Prisutna su od početka istorije kinematografije, a zanemarene. Romantične komedije su pretrpela mnoge preokrete i pratile emancipaciju žena u 20. veku. Ali da li se oslobodila svog starog heteronormativnog recepta za sve to? Mogu li romantične komedije biti feminističke?

Počeci romantične komedije

Sve je počelo u Holivudu 1930-ih. Uz intenzivne verbalne razmene, ova vrsta filma, Screwball Comedy,  je obnovila rat polova usred američkog kodeksa dobrog ponašanja za produkcijske studije. Ovaj žanr je tada pomerao granice i bio izuzetno progresivan, čak i pored cenzure delova koji prkose „dobrom moralu“.

„Neki od filmskih velikama ovog perioda, Ernst Lubitsch, Preston Sturges i Billy Wilde koristili su romantičnu komediju da budu transgresivni u industriji prekrivenoj puritanizmom. Ovaj žanr je bio sredstvo za pomeranje linija“, analizira Marianne Levy, novinarka, spisateljica i scenarista specijalizovana za romantičnu komediju.

„New York-Miami“ Franka Caopre osvojio je 5 Oskara 1935. Usledili su Bluebeard’s Eighth Wife Ernsta Lubitscha (1938) i  Un coeur Trapped Prestona Sturgesa(1941). Iako su ovi filmovi pisani iz muške perspektive, ženski likovi su i dalje snažni i nezavisni.

Devedesete: žene preuzimaju carstvo romantične komedije

Devedesetih, kada su žene preuzele žanr romantične komedije, on je postao popularan koliko i prezren. Posebno zato što je njen centralni predmet, romantični odnosi.

„Prezir prema ovom žanru za mene je oblik mizoginije. (…) To može objasniti činjenica da su 90% glavnih protagonista žene. Romantična komedija se često svodi na beznačajne filmove, iako postoji bogat i fascinantan korpus filmova“, primećuje Marianne Levy.

Konačno, žanr je odraz ženske emancipacije, posebno zahvaljujući dolasku scenarista i reditelja koji omogućavaju da se razvije ženski pogled (priče koje se postavljaju iz ugla ženskog iskustva) i da se govori o temama koje do tada nisu bile vidljive, kao što je žensko zadovoljstvo.

Kada je Hari sreo Sali

Scenarista Nora Ephron je 1989. godine napisala u filmu Kada je Hari sreo Sali (1989) nezaboravnu simuliranu scenu orgazma, tokom koje Sali dokazuje Hariju da nije naterao sve žene sa kojima je spavao da svrše, kao što on misli.

Nency Meyers, druga kraljica rom-koma u ovom trenutku, pripoveda o ispunjenom seksualnom životu ženskih likova starijih od 50 godina u filmovima Something’s Gotta Give?(2003) ili Its comlicated (2009). „Ona od svojih heroina čini moćne žene koje imaju snove i želju. Pa čak i ako je njena tema umotana u kašmir, za mene je Nency Meyers feministkinja svog vremena.“ kaže Levy.

Najbolje romantične komedije već su poništile rodne kodove: u Notting Hill (1999), prodavac knjiga živi bajku upoznajući bogatu i slavnu glumicu. U Zgodnoj ženi (1990) Julia Roberts tumači prostitutku koja osvaja srce bogatog biznismena.

Međutim, nije sve feminističko u savremenim romantičnim komedijama, proizvedenim u industrijskim razmerama od 90-ih. Studije su otkrile postojanost nezdravih formi koje se potkradaju čak i u omiljenim filmovima kao što je Love Acctualy.

Bridget Jones i figura „slobodne žene“

Od produkcije do produkcije, romantične komedije su ili odražavale preovlađujuće žanrovske norme tog vremena, ili su ih izazivale. 2000-ih svet je pripadao „samcima” prisutnim u serijama Ally McBeal (1997-2002) ili Sex and the City (1998-2004). Ovi finansijski emancipovani, smešni i inteligentni ženski likovi su pod snažnim društvenim pritiskom da se smire, a to vređa njihovo samopoštovanje.

Imajući ovo na umu, film Dnevnik Bridget Jones (2001) prati raspoloženja jedne tridesetogodišnjakinje, koja sebe vidi kao gubitnicu. Postalo je kultni film, ali dvadeset godina kasnije nove generacije kritikuju njegove problematične aspekte, kao što je činjenica da Bridget misli da je debela, a nosi broj 38. Njena nesigurnost je odraz standarda lepote koji su vladali u tom vremenu.

„Mislim da filmove morate staviti u kontekst njihovog vremena. Bridget Jones je predstavljala jednu generaciju. Za mnoge žene, bilo je oslobađajuće videti da heroina javno izražava stvari koje je trebalo da potisnu“, temperamentira Marianne Levy.

 

Novi horizonti ljubavi

Kako nastaviti da verujete u stereotip „velike ljubavi“ usred Tinder ere, gde se tela konzumiraju po volji? Antiromantične komedije iz 2010-ih– govore o ovom razočaranju. Imaju složene ženske likove koji se plaše obaveza.

Poput filma Happines therapy(2012) sa Jennifer Lawrence, dobitnicom Oskara za ulogu depresivne udovice, ove serije su takođe obradile teme vezane za mentalno zdravlje. Romkomi se menjaju: manje fantazije, više realizma.

U svetlu inkluzivnijeg društva, žanr je konačno zainteresovan za druge ljubavne priče osim onih o belim i heteroseksualnim parovima. Iznenađujući uspeh, Crazy Rich Asians (2018) sadrži nekoliko generacija azijskih i moćnih ženskih likova. Francuska serija Božićni tok, objavljena na Netflix-u 2021., prati eksplozivni sastanak između Lile, koja sa dve prijateljice vodi feministički medij, i Markusa, repera koji nije baš osvešćen. „Bila sam svesna da imam trostruku odgovornost, kao autorka, žena i manjina. Poznajem značaj reprezentacije. […] Sa naša tri ženska lika želeli smo da pokažemo da feminizam nije monolitan“, objašnjava Marianne Levy, kokreator serije.

Dok je rod dugo bio oružje za masovno promovisanje heteronormativnosti, LGBTK+ predstavljanje je nedavno napredovalo. Romantične komedije imaju ulogu u ovoj potrazi za reinvencijom ljubavi i nakon #MeToo.

„One su potrebnije nego ikad. U svetu u kojem zajednice imaju tendenciju da se povuku u sebe, čini mi se od suštinskog značaja da na ekranu vidim ljude koji cvetaju u kontaktu sa drugima, uprkos ili upravo zahvaljujući svojim razlikama“, zaključuje Marianne Levy.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: Rhuandgej Chulert/iStock/GettyImagesPlus